Αμφίκλεια
Λίγα λόγια για την Αμφίκλεια
Η Αμφίκλεια είναι κωμόπολη που ανήκει διοικητικά στο νομό Φθιώτιδος της Στερεάς Ελλάδας και στον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας. Είναι χτισμένη στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο 400 μέτρων.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Σε αυτό συμβάλλει το γειτονικό χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, το οποίο αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης παραθεριστών και αθλητών των χειμερινών σπορ.
Επιπλέον, ο Αθλητικός Σύλλογος Αμφίκλειας “Ο Διόνυσος” κάθε χρόνο πραγματοποιεί μια σπουδαία αθλητική διοργάνωση, τον ορεινό αγώνα «Μονοπάτι Παρνασσού», που λαμβάνει χώρα στην πανέμορφη περιοχή της Αμφίκλειας.
Παραδοσιακός οικισμός
Η Αμφίκλεια έχει ανακηρυχθεί σε παραδοσιακό οικισμό από το 2004 (ΦΕΚ 2235/Δ/3.12.2004), κατέχει μια αξιόλογη αρχιτεκτονική, με πανέμορφα παραδοσιακά καλντερίμια, παλιά αρχοντικά, πετρόχτιστες βρύσες και υπέροχες πλατείες με πανύψηλα πλατάνια.
Αξίζει να επισκεφθείτε
- Τις δύο πλακόστρωτες πλατείες, την κεντρική και την πάνω πλατεία της Αμφίκλειας. Στην κεντρική πλατεία συγκεντρώνεται όλη η ζωή της περιοχής με αρκετές καφετέριες και ταβέρνες.
- Γραφικά καλντερίμια: Ολόγυρα του παραδοσιακού οικισμού ξεκινούν πολλά καλντερίμια ιδανικά για χαλαρό περπάτημα. Εκεί ο επισκέπτης θα συναντήσει παραδοσιακές βρύσες, όπως αυτή της Χορευταριάς.
- Το Μουσείο Άρτου το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας, ο επισκέπτης μαθαίνει την ιστορία της παρασκευής του ψωμιού από την αρχαιότητα έως σήμερα, σύμφωνα με την τοπική ιστορία, την παράδοση, τα έθιμα, τις τοπικές ιδιαιτερότητες λόγω της γεωγραφικής θέσεις της περιοχής, του κλίματος και της επίδρασης της τεχνολογικής εξέλιξης στον γεωργικό κλάδο. Το μουσείο Άρτου συστεγάζεται με το Μουσείο Επαγγελμάτων.
- Το εντυπωσιακό ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ, το οποίο είναι χτισμένο μέσα στα βράχια του Παρνασσού, στην είσοδο της χαράδρας «Βάρσαμο» σε υψόμετρο 850μ . Η εκκλησία αυτή φημολογείται ότι κτίστηκε το 12ο αιώνα από ιππότες του τάγματος των Ναϊτών της 4ης Σταυροφορίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός λειτούργησε ως καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας και λέγεται ότι εδώ είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.
- Την Ιερά Μονή Δαδίου (Παναγία Γαυριώτισσα). Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαυριώτισσας βρίσκεται έξω από την πόλη της Αμφίκλειας, σε υψόμετρο 800 μ. χωμένο σε ένα πυκνό δάσος από πεύκα, κέδρα, βελανιδιές και γαύρους. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι μεταβυζαντινού ελληνικού τύπου η οποία σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε το έτος 1755.
- Την Αρχαία Ακρόπολη της Αμφίκλειας βρίσκεται σε λόφο βορειοδυτικά της σύγχρονης πόλης, η εξαιρετική του θέα σίγουρα θα ανταμείψει τον επισκέπτη.
- Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι Κωμοπύλι στα Άνω Καλύβια Αμφίκλειας, στον ποταμό Βοιωτικό Κηφισσό. Πρόκειται για ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι, με δύο οξυκόρυφα ανακουφιστικά παράθυρα, το οποίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μνημεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της ευρύτερης περιοχής.
Τι να κάνετε στην Αμφίκλεια, εκτός από πεζοπορία
Σκι και snowboard στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Η Αμφίκλεια βρίσκεται δίπλα στο δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας και συγκεκριμένα μόλις 17 χλμ. από τη θέση Φτερόλακκα, την πιο χαλαρή -από άποψη κόσμου- χιονοδρομική τοποθεσία, ενώ από τα Κελάρια απέχει 21 χλμ.
Ποδήλατα βουνού: Οργανωμένες περιηγήσεις, μαθήματα mountain bike και ενοικίαση ποδηλάτων.
Διαμονή στην Αμφίκλεια
Στην Αμφίκλεια ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει για την διαμονή του, έναν από υπέροχους οικογενειακούς ξενώνες που υπάρχουν στην περιοχή, όπου απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες
Φαγητό στην Αμφίκλεια
Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί στην περιοχή μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία και ταβέρνες, όπου θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακά πιάτα, ντόπια κρέατα, καλό κρασί ή τσίπουρο. Επίσης υπάρχουν καφετέριες και après-ski μπαράκια για όλα τις ώρες.
Πρόσβαση στην Αμφίκλεια – Χιλιομετρικές αποστάσεις
Η Αμφίκλεια απέχει οδικώς:
- 167 χλμ. από την Αθήνα (περίπου 2 ώρες)
- 171 χλμ. από την Πάτρα (περίπου 2,5 ώρες)
- 17 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού θέση Φτερόλακα (περίπου 26 λεπτά)
- 23,6 χλμ. από την Αγόριανη (περίπου 29 λεπτά)
- 51,5 χλμ. από την Αράχωβα (περίπου 50 λεπτά)
Πώς θα πάω στην Αμφίκλεια;
Από Αθήνα: Η Αμφίκλεια απέχει 167 χλμ, χρειάζεται κανείς περίπου 2 ώρες να φτάσει στην περιοχή, ακολουθώντας την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας μέχρι την έξοδο για Κάστρο. Στη συνέχεια οδηγεί προς την κατεύθυνση για Τιθορέα και έπειτα φτάνει στον προορισμό Αμφίκλεια.
Από Θεσσαλονίκη: Η Αμφίκλεια απέχει 338 χλμ και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3,5 ώρες. Η διαδρομή κινείται στην Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την έξοδο για Μπράλο. Στη συνέχεια ακολουθείτε το δρόμο προς Γραβιά, Λιλαία, Πολύδροσο, Αμφίκλεια.
Από Πάτρα: Η Αμφίκλεια απέχει 171 χλμ. από την Πάτρα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2,5 ώρες. Αφού περάσετε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε είναι προς Γαλαξίδι, Ιτέα, Άμφισσα, Γραβιά, Λιλαία, Πολύδροσο, Αμφίκλεια.
Τι πρέπει να έχω μαζί μου στην Αμφίκλεια;
Αν επισκέπτεστε την Αμφίκλεια κατά τους μήνες από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, είναι υποχρεωτικό να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες για το όχημά σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε χειμερινά ελαστικά κατάλληλα για οδήγηση στο χιόνι.
Τι να φορέσω στην Αμφίκλεια;
Ντυθείτε ζεστά το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη. Το καλοκαίρι να έχετε μαζί σας ελαφρύ jacket για το βράδυ. Τον χειμώνα ενδείκνυται να φοράτε ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια με ειδική σόλα για χιόνι και πάγο.
Parking: Πού να παρκάρω στην Αμφίκλεια;
Μπορεί κανείς να σταθμεύσει το όχημα του κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, αλλά και στα γύρω δρομάκια της Αμφίκλειας.
Υπάρχουν φαρμακεία και Κέντρο Υγείας στην Αμφίκλεια;
Στην Αμφίκλεια λειτουργούν συνολικά 2 φαρμακεία, τα οποία βρίσκονται επί της κεντρικής οδού. Επίσης, λειτουργεί και Κέντρο Υγείας.
Υπάρχει δημόσια συγκοινωνία για την Αμφίκλεια;
Με τρένο:
Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στην περιοχή με τρένο του ΟΣΕ με αποβίβαση στον σταθμό Τιθορέας ή Μπράλου.
Υπάρχουν πρατήρια καυσίμων στην Αμφίκλεια;
Μέσα στην Αμφίκλεια λειτουργούν 3 πρατήρια καυσίμων: