Ο εναλλακτικός ρουχισμός και ο τεχνικός εξοπλισμός στο βουνό
admin2024-06-18T15:53:40+03:00Όταν θα έρθει η ώρα να συγκρίνετε και να αγοράσετε ορειβατικά μποτάκια είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και να καταλαβαίνετε πως λειτουργούν. Σε αυτή την ενότητα θα δείτε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στα ορειβατικά μποτάκια.
Τα χαρακτηριστικά της ορειβατικής μπότας
Το βάρος της μπότας
Όσο πιο ελαφριές είναι τόσο πιο εύκολο θα είναι το περπάτημα σας. Ο κανόνας που είναι αποδεκτός λέει ότι 100 γρ. παραπάνω στα παπούτσια σας συγκρίνεται με 500γρ. παραπάνω στην πλάτη σας, στο σακίδιο. Οι κατασκευαστές ορειβατικών μποτών συνεχώς εργάζονται για τη δημιουργία ελαφρύτερων μποτών διατηρώντας παράλληλα όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται.
Στεγανότητα
Η υγρασία και το υγρό στοιχείο γενικώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ορειβασίας. Η υγρασία προκαλεί και τις φουσκάλες στα πόδια. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να παραμείνουν στεγνά τα πόδια σας. Ψάξτε να βρείτε μπότες από διαπνέοντα και αδιάβροχα υλικά τα οποία αφήνουν την υγρασία του ποδιού να φύγει από το μποτάκι αλλά δεν αφήνουν τα νερά να μπουν μέσα. Ψάξτε να βρείτε παπούτσια όπου οι γλώσσα τους είναι συνδεδεμένη με το παπούτσι έως πάνω.
Πλευρική στήριξη
Η μπότα θα πρέπει να παρέχει σωστή υποστήριξη στα πόδια και στους αστραγάλους για την αποφυγή “στριψίματος” σε ανώμαλα εδάφη. Τα ψηλά μποτάκια με την ειδική υποστήριξη το προσφέρουν αυτό.
Ακαμψία κατά μήκος
Η μπότα θα πρέπει να υποστηρίζει όλο το πόδι με την ακαμψία της καθώς μπορεί να βάλετε δύναμη μόνο στο μπροστινό μέρος ή μόνο στο πίσω μέρος σε μερικά πατήματα-βήματα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υποστηρίζει την φυσική κίνηση ελατηρίου της καμάρας του ποδιού.
Υποστήριξη της καμάρας του ποδιού
Η μπότα θα πρέπει να υποστηρίζει επαρκώς την καμάρα του ποδιού με τέτοιον τρόπο που να εμποδίζει το πόδι σας να “πλαταίνει” κάτω από μεγάλη πίεση.
Η ανατομία και τα μέρη της μπότας
Η ορειβατική μπότα αποτελείται από διάφορα στοιχεία και μέρη που δουλεύουν όλα αυτά μαζί για να σας προσφέρουν την στήριξη και την προστασία που χρειάζεστε.
Το πάνω μέρος της μπότας
Θα πρέπει να προστατεύει και να αγκαλιάζει το πόδι, να δίνει την απαραίτητη υποστήριξη και να απορροφά τους κραδασμούς. Θα πρέπει να απωθεί το νερό και να είναι αδιάβροχο αλλά και να αναπνέει επαρκώς για να φεύγει ο ιδρώτας του ποδιού για την δημιουργίας φουσκαλών.
Η σόλα
Η σόλα είναι το κάτω μέρος της μπότας. Η σόλα δημιουργεί τριβή με όλες τις αναμενόμενες επιφάνειες. Για να το πετύχουμε αυτό η μπότα θα πρέπει να έχει μεγάλα εξογκώματα στη σόλα και αυτή να είναι κατασκευασμένη από σκληρό λάστιχο καουτσούκ. Στις ομοιογενής γλιστερές επιφάνειες ο αριθμός σημείων επαφής με τη σόλα θα είναι μικρός αυξάνοντας την πίεση αυτών των σημείων και την πρόσφυση. Στις μαλακότερες επιφάνειες οι προεξοχές θα βυθίζονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των σημείων επαφής με αποτέλεσμα να αντιστέκεται στην ολίσθηση. Οι σόλες θα πρέπει να είναι αρκετά σκληρές ώστε να παρέχουν επαρκή στήριξη ενώ ταυτόχρονα να είναι αρκετά ευέλικτες ώστε να διευκολύνουν την φυσική κίνηση των ποδιών. Θα πρέπει να είναι σταθερά συνδεδεμένες με το πάνω μέρος της μπότας με ένα αδιάβροχο τρόπο.
Μηχανισμός για τα Κορδόνια
Υπάρχουν πολλά είδη μηχανισμού κορδονιών και συχνά συνδυάζονται ώστε να γίνεται χρήση των πλεονεκτημάτων του κάθε μηχανισμού.
Απλές τρύπες έχουν τα πιο ελαφριά μποτάκια γιατί έχουν την τάση με την άσκηση μεγάλης δύναμης να φεύγουν.
Σχήματος D δεν φεύγουν εύκολα αλλά μπορεί να δημιουργήσουν οδυνηρή πίεση στο πόδι.
Με γάντζο έχουν ένα άνοιγμα από την εξωτερική πλευρά και επιτρέπουν στο κορδόνι να φύγει τελείως. Τα γαντζάκια τα οποία βρίσκονται κοντά στους αστραγάλους συνήθως έχουν ένα μηχανισμό ασφαλείας και αυτός επιτρέπει να έχουμε διαφορετικό σφίξιμο στο κάτω και στο άνω μέρος της μπότας.
Ισχυρό ύφασμα παίζει το ρόλο περνάνε από μέσα τα κορδόνια και στο τέλος δένουν
Υλικά για Κορδόνια
Τα κορδόνια είναι σχεδόν πάντα από νάιλον πλεκτά σχοινιά. Αποφύγετε τα κορδόνια που δεν είναι στρογγυλά γιατί σπάνε.
Γλώσσα
Η γλώσσα είναι το πτερύγιο που καλύπτει την είσοδο του πάνω μέρους της μπότας. Στα περισσότερα ορειβατικά μποτάκια η γλώσσα είναι συνδεδεμένη με την μπότα έως πάνω πάνω, αυτό εμποδίζει να μπαίνει νερό, σκόνη και πετραδάκια μέσα στα μποτάκια.
Φόδρα και επένδυση
Οι μπότες έχουν φόδρα και επένδυση στο εσωτερικό τους για να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και άνεση στα πόδια σας. Στην επένδυση συχνά χρησιμοποιείτε ο αφρός διότι προσφέρει καλύτερη προστασία από το κρύο και την πίεση. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει λίγο έως καθόλου αφρός μπροστά στο παπούτσι στα δάχτυλα και πίσω στην φτέρνα. Για την φόδρα χρησιμοποιούνται συνθετικά υλικά γιατί είναι πιο ανθεκτικά και πιο καλά στη διαχείριση της υγρασίας και του ιδρώτα.
Σόλα
Η σόλα βρίσκεται μέσα και κάτω στο εσωτερικό όλου του μήκους του παπουτσιού. Οι σόλες θα πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα κάτω από το πόδι σας ώστε να σας προσφέρουν καλή ισορροπία και σωστή στήριξη.
Μαξιλαράκι στο πάνω μέρος της μπότας
Οι ψηλές μπότες, ο αχίλλειος τένοντας και οι αστράγαλοι σας χρειάζονται προστασία από ερεθισμούς ίσως και από τραυματισμούς οπότε στο πάνω μέρος της μπότας υπάρχει αυτό το μαξιλαράκι.
Υποδοχή κραµπόν
Μερικές μπότες κατηγορίας C και όλες της κατηγορίας D έχουν υποδοχές κραµπόν.
ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ
Υπάρχουν πολλοί τύποι και παραλλαγές στα ορειβατικά παπούτσια και γνωρίζοντας τα είναι το πρώτο βήμα για την αγορά του σωστού παπουτσιού. Τα παπούτσια έχουν κάθε ένα τα δικά του χαρακτηριστικά. Οι κατηγορίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από χώρα σε χώρα. Επιλέγοντας σωστή εφαρμογή και λειτουργικότητα είναι σημαντικό για την απόδοση και την ασφάλεια.
Σε γενικές γραμμές οι κατασκευαστές και οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει σε μία κλίμακα που πάει από το πολύ ελαφρύ και ευέλικτο παπούτσι έως το βαρύ και άκαμπτο. Τα γράμματα από το Α έως το D χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση. Από το ελαφρύ έως το βαρύ παρακάτω διακρίνουμε του ακόλουθους τύπους παπουτσιών.
Σανδάλια (Class A)
Τα σανδάλια ήταν τα πρώτα παπούτσια που δημιούργησε ο άνθρωπος και τα χρησιμοποιούσε για σοβαρές πεζοπορίες τα αρχαία χρόνια. Τα σανδάλια δίνουν όλη την άνεση του εξαερισμού και της ελαφρότητας όμως αυτή η άνεση έρχεται σε σύγκρουση με την υποστήριξη και την αντοχή. Τα τεχνικά σανδάλια θα σας πάνε σε μέρη που νομίζετε ότι μόνο οι ορειβατικές μπότες μπορούν να πάνε. Για καλύτερη αποτελεσματικότητα και σοβαρή χρήση προτιμήστε σανδάλια με ρυθμιζόμενα αλλά δυνατά λουριά, καλή υποστήριξη της καμάρας του ποδιού και καλά διαμορφωμένους πάτους. Τα σανδάλια είναι ιδανικά για πεζοπορίες σε ζεστό καιρό και εύκολο τερέν. Μερικοί πεζοπόροι τα έχουν μαζί τους μέσα στο σακίδιο για να περνάνε ποτάμια ή και για ξεκούραση όταν δεν χρειάζεται να φοράνε τις μπότες όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Παπούτσια ορεινού τρεξίματος (Class A)
Αυτά τα παπούτσια είναι σαν τα κανονικά παπούτσια τρεξίματος μόνο που έχουν μερικά χαρακτηριστικά παραπάνω για να ανταπεξέρχονται στα μονοπάτια των βουνών και τα σκληρά εδάφη. Γενικά έχουν καλύτερη επένδυση και καλύτερη σόλα. Η σόλα είναι σκληρότερη και τα παπούτσια έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν καλύτερη προστασία στις κακές καιρικές συνθήκες.
Παπούτσια πρόσβασης (Class A-B)
Αυτά τα παπούτσια είναι για τα πρώτα βήματα στην πεζοπορία για χρήση σε εύκολα και καλά διατηρημένα μονοπάτια. Είναι κατασκευασμένα από σουέτ, νάιλον ή άλλα ελαφριά υφάσματα ενισχυμένα με δέρμα. Προσφέρουν άνετο περπάτημα από την πρώτη μέρα. Πολλά από αυτά τα παπούτσια έχουν ένα πλαίσιο αρχιτεκτονικής που παρέχει καλή υποστήριξη στα πόδια και στους αστραγάλους αν και το ύψος τους δεν φτάνει μέχρι το κόκκαλο των αστραγάλων.
Εύκαμπτες μπότες ορειβασίας (Class B)
Αυτό είναι το τυπικό μέσο παπούτσι για την ορειβασία. Προορίζονται για λιγότερο ομαλά μονοπάτια και περπάτημα σε ελαφρώς εκτός μονοπατιού μέρη. Η αυξημένη υποστήριξη που παρέχουν βοηθάει τις μεγάλης διάρκειας ακόμα και τις πολυήμερες πεζοπορίες. Γενικά είναι κατασκευασμένα από πιο σκληρό δέρμα ή δέρμα σε συνδυασμό με άλλα σκληρά συνθετικά υλικά. Η σόλα και γενικά η όλη κατασκευή είναι λιγότερο εύκαμπτη και δίνει αυξημένη υποστήριξη στους αστραγάλους. Το τελείωμα φτάνει έως και τους αστραγάλους και αυτό ίσως προκαλέσει κάποια δυσφορία εάν δεν τα έχετε συνηθίσει.
Ημιάκαμπτες ορειβατικές μπότες (Class C)
Αυτές οι μπότες προορίζονται για ανώμαλα εδάφη. Η κατασκευή τους είναι περισσότερο τεχνική, έχουν σκληρή θήκη για τα δάχτυλα, επένδυση από συνθετικά υλικά και πολύ άκαμπτη σόλα. Η εσωτερική μεμβράνη συνήθως είναι από Gore-Text ή από άλλο υλικό. Μερικές από αυτές τις μπότες είναι συμβατές για τοποθέτηση κραµπόν. Η κατασκευή αυτής της μπότας προορίζεται για να δίνει απόλυτη υποστήριξη και απορρόφηση κραδασμών ενώ θα παραμένει αδιάβροχη και με καλή διαπνευστικότητα. Το αυξημένο βάρος και η ακαμψία της μπότας αυτής απαιτεί προπόνηση και κατάρτιση.
Άκαμπτες ορειβατικές μπότες
Αυτές είναι οι μπότες που θα ανεβαίνατε το Everest. Συχνά χρησιμοποιούνται μαζί με κραμπόν και έχουν υποδοχές για κραμπόν. Μερικές άκαμπτες ορειβατικές μπότες έχουν πλαστικό κέλυφος και άρθρωση στο σημείο του αστραγάλου όπως ακριβώς και οι μπότες του σκι. Λειτουργούν πολύ καλά στην παγοαναρρίχηση αλλά καταλαβαίνουμε ότι δεν κάνουν για μεγάλης διάρκειας πορείες. Οι παραλλαγές που είναι λίγο πιο εύκαμπτες χρησιμοποιούν δέρμα σε συνδυασμό με τεχνικά υλικά υψηλής τεχνολογίας για να δίνουν λίγη περισσότερη άνεση και ταυτόχρονα τέλεια υποστήριξη. Επίσης έχουν ειδική μόνωση για προστασία από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ
Μπορείτε να παρατείνετε την διάρκεια ζωής των ορειβατικών παπουτσιών σας με το να τα φροντίζετε και να τους κάνετε την απαραίτητη συντήρηση. Όπως και το αυτοκίνητο, έτσι και το μποτάκι χρειάζεται συντήρησε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να παραμείνει σε καλή λειτουργική κατάσταση για πολύ καιρό. Ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιοι είναι πολύ δραστήριοι ορειβάτες είναι κάτι απαραίτητο. Παρακάτω είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι τα παπούτσια σας θα συντηρηθούν σωστά:
Καθαρισμός
Όταν πρόκειται να καθαρίσετε τις μπότες ή τα παπούτσια σας θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε το υλικό που είναι κατασκευασμένη η μπότα. Εάν το υλικό είναι ύφασμα τότε μπορείτε να πλύνετε με νερό και σαπούνι. Όμως εάν είναι κατασκευασμένες από δέρμα τότε πλύνετε με σκέτο νερό γιατί το σαπούνι θα προκαλέσει την αποδυνάμωση του δέρματος.
Στέγνωμα
Ο καλύτερος τρόπος για να στεγνώσετε τις μπότες ή τα παπούτσια σας είναι να τα αφήσετε σε ανοιχτό χώρο. Αυτό θα τα βοηθήσει να στεγνώσουν σταδιακά. Επίσης βεβαιωθείτε ότι οι μπότες έχουν στεγνώσει εντελώς αλλιώς θα γίνουν φωλιά για μύκητες και βακτήρια όπου θα προκληθεί δυσοσμία και ίσως και φαγούρα στα πόδια. Τέλος αποφύγετε να εκθέτετε τις μπότες σας κοντά σε φωτιά γιατί θα μειωθεί αρκετά η ζωή τους.
Αδιαβροχοποίηση
Όταν οι μπότες σας είναι ήδη στεγνές κάντε τις αδιάβροχες με το ειδικό σπρέι ώστε να είστε έτοιμοι για την επόμενη εξόρμηση. Όταν τις ψεκάζετε με το σπρέι αδιαβροχοποίησης φροντίστε να μην το παρακάνετε, ένα απλό ψέκασμα αρκεί. Εάν οι μπότες σας έχουν Gore-Tex φροντίστε το σπρέι να έχει βάση τη σιλικόνη και όχι το κερί. Αυτό θα επιτρέπει στην μπότα να “αναπνέει” το οποίο χαρακτηριστικό είναι και η λειτουργία του Gore-Tex.
ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ
Όταν θα έρθει η ώρα να διαλέξετε πεζοπορικά μποτάκια θα πρέπει να έχετε μερικά πράγματα στο μυαλό σας: Θέλετε τα μποτάκια να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και άνετα, να κρατάνε τα πόδια σας ζεστά, στεγνά και προστατευμένα.
Ο σκοπός της χρήσης τους
Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας. Όπως περιγράψαμε στην ενότητα Τύποι και Είδη ορειβατικών παπουτσιών υπάρχουν καλά παπούτσια για συγκεκριμένους σκοπούς. Η κατηγορία των παπουτσιών θα πρέπει να αυξάνεται σύμφωνα με αυτούς τους παράγοντες: Αναμενόμενες συνθήκες εδάφους και καιρού, προβλεπόμενη διάρκεια πεζοπορίας και βάρος φορτίου σακιδίου.
Το επίπεδο σας στην πεζοπορία
Ένας πιο έμπειρος ορειβάτης είναι σε θέση να επιλέξει πιο άνετα μποτάκια από έναν αρχάριο ακόμα και αν σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο πράγμα κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Ειδικά εάν είστε νέοι στην πεζοπορία θα πρέπει να πάρετε μποτάκια που θα προσφέρουν πολύ καλή στήριξη στο πόδι σας μέχρι να συνηθίσει. Εάν σκοπεύετε να περάσετε σταδιακά σε πιο προχωρημένο επίπεδο πεζοπορίας τότε πάρτε μποτάκια που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό. Ωστόσο όμως δεν υπάρχουν μπότες που καλύπτουν όλα τα επίπεδα.
Η ποιότητα της πεζοπορικής μπότας
Η καλής ποιότητας μπότες ποτέ δεν θα σας αφήσουν όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να σπάσει η μπότα σας στη μέση μιας διαδρομής. Όταν θα έρθει η ώρα να κρίνετε διάφορες ποιότητες μεταξύ τους, κρίνετε βάσει των παρακάτω: Η μάρκα είναι ένα καλό σημάδι. Οι καλές μάρκες θέλουν να παραμείνουν με καλό όνομα στην αγορά, έτσι πριν βγάλουν μια μπότα στην αγορά την ελέγχουν και την δοκιμάζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ανθεκτικότητα. Οι φτηνές μπότες από άγνωστες μάρκες θα σας δώσουν απλά ένα εισιτήριο για προβλήματα.
Εξετάστε την μπότα από κοντά, ελέγξτε τις ραφές της, την ένωση της σόλας με το πάνω μέρος, την ακαμψία και την διαμόρφωση αυτού και εξετάστε και τα κορδόνια.
Πως πρέπει να κάτσει στο πόδι μας
Μόλις αποφασίσετε τι είδους μπότες χρειάζεστε και έχετε ξεχωρίσει μερικές από την αίσθηση σας ότι σας καλύπτει η ποιότητα τους ήρθε η στιγμή για το πιο σημαντικό βήμα: Το πως κάθεται και πως λειτουργεί η μπότα στο πόδι μας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επιλέξει αυτό που ταιριάζει στο πόδι μας ακριβώς. Η άνετη εφαρμογή της μπότας είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από το πόδι μας, την εμπειρία μας στην πεζοπορία και στις προτιμήσεις μας.
Μπορούμε ωστόσο να δώσουμε μερικές βασικές συμβουλές:
- Υπάρχει διαφορά στο μέγεθος και στο σχήμα του ποδιού μας όταν είναι πρωί που αυτό είναι ήρεμο και όταν είναι απόγευμα. Για να είστε σίγουροι για την αγορά σας δοκιμάστε τις μπότες τις απογευματινές ώρες και αφού έχετε κάνει 15-20 λεπτά μια βόλτα εκεί γύρω στο μαγαζί. Ακούγεται υπερβολικό αλλά όντως υπάρχει διαφορά στο πόδι.
- Στην πρόβα της μπότας φορέστε τις κάλτσες που σκοπεύετε να βάλετε στην πεζοπορία. Μη σκεφτείτε ότι η κάλτσα δεν μπορεί να κάνει την διαφορά, μπορεί!
- Σε γενικές γραμμές ψάχνετε η εφαρμογή της μπότας να προσφέρει αξιοσημείωτη στήριξη στο πόδι και στους αστραγάλους αλλά όχι να νιώθετε πίεση.
- Βγάλτε την σόλα από τη μπότα και βάλτε την στο πόδι σας, εξετάστε αν η γραμμή της ταιριάζει στο πόδι.
- Προβάρετε τις μπότες που έχετε επιλέξει σύμφωνα με τα παρακάτω βήματα:
- Βάλτε τα πόδια σας μέσα στις μπότες με τα κορδόνια λυμένα. Σηκωθείτε όρθιοι και σπρώξτε τα πόδια σας μέσα στα παπούτσια σας προς τα εμπρός. Δείτε αν χωράει το δάχτυλο του χεριού σας στο πίσω μέρος της μπότας. Κάντε το αυτό και στα δύο μποτάκια.
- Τώρα καθίστε και δέστε τα μποτάκια.
- Σηκωθείτε και περπατήστε λίγο.
- Σιγουρευτείτε ότι τα δάχτυλα των ποδιών δεν ακουμπάνε στο μπροστινό μέρος της μπότας, εάν ακουμπάνε τότε η μπότα δεν σας κάνει και δείτε το αμέσως μεγαλύτερο νούμερο.
- Σιγουρευτείτε ότι τα δάχτυλα των ποδιών σας δεν ακουμπάνε στο πάνω μέρος της μπότας, εάν ακουμπάνε τότε η μπότα δεν σας κάνει και δείτε το αμέσως μεγαλύτερο νούμερο.
- Καθώς θα περπατάτε η φτέρνα σας θα πρέπει να συμβαδίζει απόλυτα με τη φτέρνα της μπότας, εάν νιώθετε ότι δεν το πίσω μέρος της μπότας δεν κρατάει απόλυτα τη φτέρνα σας τότε η μπότα είναι μεγαλύτερο νούμερο ή δεν είναι συμβατή με το καλούπι του ποδιού σας.
Μάρκες και μεγέθη
Κάθε μάρκα έχει το δικό της ορισμό για το “κανονικό” πόδι και κάθε μία απευθύνεται σε διαφορετικά σχήματα ποδιού αλλά και σε πλάτος ποδιού. Άμα γνωρίζετε το πόδι σας θα πρέπει να πείτε στον πωλητή εάν ζητάτε φαρδιά ή στενή μπότα ώστε αυτός να σας βοηθήσει με αντίστοιχες μάρκες.
Αγνοήστε το νούμερο του μεγέθους
Μη δίνετε σημασία στο νούμερο της μπότας που δοκιμάζετε. Το νούμερο της ορειβατικής μπότας πιθανόν να διαφέρει με αυτό των κοινών σας παπουτσιών οπότε μην ανησυχήσετε εάν υπάρχει διαφορά σε αυτό, Ακόμα και οι ορειβατικές μπότες του ίδιου νούμερου μπορεί να διαφέρουν στο μέγεθος από μάρκα σε μάρκα. Επικεντρωθείτε στην αίσθηση που σας δίνει η μπότα και πως ταιριάζει στο πόδι σας.
Το σχήμα του ποδιού
Εάν το πόδι σας είναι “παράξενο όπου για παράδειγμα τα δάχτυλα είναι δυσανάλογα με το υπόλοιπο πόδι ή εάν το πόδι σας έχει ασυνήθιστο σχήμα τότε θα πρέπει απλά να αγοράσετε τα μποτάκια που σας ταιριάζουν καλύτερα. Αντισταθμίστε αυτές τις δυσαναλογίες του ποδιού με ειδικές κάλτσες ή και ειδικές σόλες.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΡΟΥΧΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ – ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ
Τα τεχνικά ή αλλιώς ορειβατικά ρούχα μοιράζονται και έχουν τους ίδιους βασικούς σκοπούς με τα κοινά καθημερινά μας ρούχα. Γενικά ο ρουχισμός υποτίθεται μας κρατάει ζεστούς, στεγνούς και προστατευμένους, επιπλέον καλύπτει τη γύμνια μας. Πολλοί από τους καθημερινούς αυτούς σκοπούς του ρούχου γίνονται σημαντικότεροι όταν έχουμε να κάνουμε με την ύπαιθρο επειδή οι συνθήκες εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολες άρα πρέπει να ρούχα να έχουν ακόμα πιο βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Σε αυτή την ενότητα θα δείτε τους βασικούς σκοπούς αυτών των ρούχων.
Διατήρηση της θερμικής ισορροπίας
Οι άνθρωποι όταν συζητούν για υπαίθριες δραστηριότητες συχνά αναφέρονται στα ζεστά ρούχα όπως μπουφάν και πουλόβερ. Ωστόσο όμως ο σκοπός των ρούχων δεν είναι να αυξήσει την θερμοκρασία τους σώματος. Τα ρούχα θα πρέπει να σας βοηθούν να διατηρείτε θερμική ισορροπία όπου θα χάνετε όση θερμότητα εσείς παράγετε χωρίς το σώμα σας να αναπαράγει περισσότερη θερμότητα αλλά ούτε να τη χάνει θερμοκρασία από τον ιδρώτα. Όσο πιο ικανά είναι τα ρούχα σας να κρατήσετε την θερμική ισορροπία τόσο καλύτερα.
Να σας κρατάνε στεγνούς
Κρατώντας το δέρμα σας στεγνό βοηθάει στη διατήρηση της θερμότητας του σώματος και αυξάνει γενικά την άνεση σας. Το να είστε στεγνοί χωρίζεται σε μέρη:
- Προστασία από το εξωτερικούς παράγοντες: Τα ρούχα θα πρέπει να σας προστατεύουν από το χιόνι, την βροχή ή άλλες πηγές νερού.
- Προστασία από την υγρασία του σώματος σας: Τα ρούχα θα πρέπει να διώχνουν τον ιδρώτα από το σώμα σας και όχι να τον συγκρατούν.
Η διαδικασία να προστατευτείτε από τους εξωτερικούς παράγοντες ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κρατάτε μακριά τον ιδρώτα σας είναι ένας δύσκολος συνδυασμός και απαιτείται από τα ρούχα σας να λειτουργούν και ως αδιάβροχα και ως διαπνέων. Στην επόμενη ενότητα θα δούμε πως το σύστημα των 3 στρώσεων είναι το πιο αποτελεσματικό για να πετύχουμε αυτούς τους σκοπούς.
Προστασία από άλλους παράγοντες
Το ανθρώπινο δέρμα είναι ένα θαύμα αλλά δεν είναι πολύ ισχυρό. Οι υπαίθριες δραστηριότητες διαθέτουν περισσότερους κίνδυνος για το δέρμα σας από ότι η πόλη. Έτσι ενισχυμένα υλικά χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν το δέρμα σας από χτυπήματα που ενδέχεται να προκληθούν είτε από το έδαφος είτε από τον εξοπλισμό σας.
Ο γενικά αποδεκτός τρόπος ντυσίματος κατά την ορειβασία είναι αυτός των τριών στρωμάτων. Σε αυτή την ενότητα θα δούμε τι είναι το σύστημα των τριών στρωμάτων και ένα τα στρώματα αυτά ποια είναι:
Το στρώμα βάσης/Ισοθερμικό εσώρουχο
Το στρώμα βάσης είναι το πρώτο στρώμα του ρουχισμού που φοράτε και είναι αυτό που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Στις υπαίθριες δραστηριότητες το πιο πιθανό είναι ότι θα ιδρώνετε, θα δροσίζεστε, θα ιδρώνετε, θα δροσίζεστε κλπ. Είναι σημαντικό τα ρούχα να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να πέφτει η θερμοκρασία γρήγορα αλλά όχι τελείως. Αυτό κάνει το στρώμα βάσης:
Ο σκοπός του στρώματος βάσης Το πιο κοινό πρόβλημα στις υπαίθριες δραστηριότητες είναι το “κρύωμα μετά την άσκηση”. Τα βαμβακερά μπλουζάκια και τα υπόλοιπα κοινά εσώρουχα συγκρατούν την υγρασία του ιδρώτα στο ύφασμα τους και αφού το σώμα έχει κρυώσει και έχει σταματήσει να ιδρώνει, το βρεγμένο από τον ιδρώτα βαμβάκι θα συνεχίσει να ρίχνει και άλλο τη θερμοκρασία. Αυτό όχι μόνο είναι δυσάρεστο αλλά υποχρεώνει το σώμα να αυξάνει την παραγωγή θερμότητας και αυξάνει την πιθανότητα να πέσει πολύ η θερμοκρασία. Η στρώση βάσης δεν πρέπει να συγκρατεί τον ιδρώτα αλλά να τον διώχνει από το δέρμα σας με αποτέλεσμα την καλή αντιμετώπιση του “κρυώματος μετά την άσκηση”.
Τα υλικά του ισοθερμικού Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο ισοθερμικό αλλάζουν όσο οι κατασκευαστές ανακαλύπτουν υφάσματα υψηλής τεχνολογίας ή αναβαθμίζουν πιο παραδοσιακά υλικά όπως το μαλλί. Γενικώς έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά : Τα υλικά αυτά απορροφούν μόνο το 1% του βάρους τους σε ιδρώτα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα διώξουν τον ιδρώτα από το σώμα σας και θα στεγνώσουν πολύ γρήγορα. Οι ίνες τους είναι πολύ ελαφριές σε βάρος αλλά εξαιρετικά ανθεκτικές. Έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να μειώνουν την τάση της δυσοσμίας και της φαγούρας από τον ιδρώτα και τους μύκητες.
Στρώση μόνωσης
Η στρώση της μόνωσης είναι το δεύτερο στρώμα ρουχισμού που φοράμε αμέσως μετά την πρώτη στρώση βάσης (ισοθερμικό). Ο σκοπός της στρώσης μόνωσης είναι να κρατήσει το σώμα σας ζεστό και ο καλύτερος τρόπος να το κάνει αυτό είναι να δημιουργήσει ένα στρώμα αέρα γύρω από το σώμα σας. Αυτό το στρώμα αέρα θα μειώσει δραστικά την ανταλλαγή θερμοκρασίας ανάμεσα στον περιβάλλον και εσάς.
Η στρώση μόνωσης αποτελείται κυρίως από πολυεστερικά που έχουν την ικανότητα να παγιδεύουν τον αέρα μέσα στις ίνες τους. Αυτός ο αέρας μόλις παγιδευτεί γίνεται η προστασία μας. Το πιο διαδεδομένο υλικό είναι το Φλις / Fleece. Το Φλις είναι κυρίως φτιαγμένο από πολυεστέρες. Έχει την ικανότητα να διατηρεί το στρώμα αέρα όπου και αυτό είναι η μόνωση για να μη χάνεται θερμότητα όπως είπαμε πιο πάνω. Εκτός από αυτό οι πολυεστέρες έχουν την ίδια ικανότητα να διώχνουν τον ιδρώτα προς τα έξω και να μην τον συγκρατούν και να στεγνώνουν πολύ γρήγορα.
Εξωτερική στρώση/Φλούδα
Το τρίτο και τελευταίο στρώμα στο σύστημα των τριών στρώσεων είναι η εξωτερική στρώση η οποία είναι η μόνη που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Η εξωτερική στρώση εξυπηρετεί τρείς σκοπούς:
- Προστασία από τον αέρα και από εξωτερικούς παράγοντες υγρασίας όπως είναι το χιόνι και η βροχή.
- Να διώχνει τον ιδρώτα.
- Προστασία από γρατζουνιές ή άλλους μικροτραυματισμούς.
Πριν αναπτυχθούν τα υφάσματα υψηλής τεχνολογίας αυτοί οι σκοποί εξυπηρετούνταν από διάφορα άλλα ρούχα. Στις μέρες μας όμως το εξωτερικό κέλυφος, όπως αλλιώς το λέμε, μπορεί να είναι αδιάβροχο, διαπνέον ή και απλά να το φοράμε ως τζάκετ.
Τα υλικά του εξωτερικού κελύφους
Η θεωρία πίσω από τα υλικά αυτά είναι το γεγονός ότι μία σταγόνα νερού είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από ένα μόριο υδρατμού. Στην ουσία για τον συνδυασμό της αδιαβροχότητας με την ικανότητα της διαπνοής έπρεπε να βρεθεί ένα υλικό, μια μεμβράνη που οι πόροι της θα ήταν μικρότεροι από τη σταγόνα του νερού αλλά μεγαλύτεροι από ένα μόριο υδρατμού. Το 1976 αναπτύχθηκε το Gore-Tex το οποίο είναι μια μεμβράνη από πετροχημικά πολυμερή που ονομάζονται πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE).
Στεγανότητα
Το να κρατήσουμε την εξωτερική υγρασία έξω από το σώμα μας είναι το πιο σημαντικό έργο, σε αντίθεση με τη διαπνοή, η αδιαβροχότητα εξαρτάται από περισσότερα από ένα υφάσματα.
ΚΑΛΤΣΕΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ
Κάλτσες για πεζοπορία – Υλικά – Κατασκευή και οδηγός αγοράς.
Τα πόδια μας είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, ανθεκτικά και ευάλωτα ταυτόχρονα. Για να τα προστατέψουμε φοράμε κάλτσες μαζί με τα πεζοπορικά/ορειβατικά μποτάκια. Σε αυτές τις δραστηριότητες οι κάλτσες έχουν πολύ μεγάλη σημασία.
Ποιος είναι ο σκοπός της κάλτσας
Οι ορειβατικές κάλτσες πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν αυτό που κάνουν οι κοινές καθημερινές κάλτσες αλλά πολύ καλύτερα:
- Πρέπει να μειώνουν τις τριβές ανάμεσα στα πόδια και στις μπότες μας για να μην δημιουργούνται φουσκάλες.
- Πρέπει να δημιουργούν ένα στρώμα απορρόφησης των κραδασμών που δημιουργεί το περπάτημα.
- Οι κάλτσες πρέπει να προστατεύουν τις μπότες μας από την υγρασία των ποδιών μας.
- Οι κάλτσες θα πρέπει να βοηθούν τα πόδια μας να κρατάνε τη θερμική τους ισορροπία με μονωτικά υλικά και ταυτόχρονα να αφήνουν την υγρασία και την υπερβολική ζέστη να φεύγει.
- Από τι υλικά είναι κατασκευασμένες
Ακριβώς όπως και τα άλλα υλικά έτσι και οι κάλτσες έχουν προχωρήσει τεχνολογικά. Οι σύγχρονες κάλτσες συνδυάζουν μια σειρά με υλικά ανάλογα με το σε ποιο μέρος του ποδιού βρίσκεται. Για παράδειγμα στα δάχτυλα και στην φτέρνα μπαίνουν ανθεκτικά υλικά. Στα καλάμια μπαίνουν πιο ελαστικά υλικά.
Στις κάλτσες συναντάμε τα εξής φυσικά υλικά: μαλλί, βαμβάκι, μετάξι και τα συνθετικά είναι αυτά: ακρυλικό, πολυεστέρας. πολυπροπυλένιο, νάιλον, τεφλόν και λίκρα.
Οδηγός αγοράς
Οι πεζοπορικές κάλτσες συχνά είναι πακεταρισμένες και δεν μπορούμε να τις προβάρουμε, τα περισσότερα μαγαζιά όμως έχουν και κάποιες μονές κάλτσες για να δοκιμάσουμε και να κάνουμε τις ερωτήσεις μας.
Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω οι κατασκευαστές βάζουν διαφορετικά υλικά ανάλογα το που ακουμπάει η κάλτσα στο πόδι. Στις πιο τεχνικές κάλτσες ο κατασκευαστής αναγράφει στην συσκευασία τις τεχνικές λεπτομέρειες. Διαβάστε τις και ρωτήστε και την συμβουλή του πωλητή ειδικά εάν γνωρίζετε ότι τα πόδια σας ιδρώνουν αρκετά.
Τα μεγέθη της κάλτσας δεν έχουν ακριβή νούμερα για τον καθένα μας αλλά έχουν διάφορα φάσματα μεγεθών. Αγοράστε την κάλτσα που είναι στο μέσο του μεγέθους του ποδιού σας.
Αγοράζοντας κάλτσες θα πρέπει να υπολογίσετε και τις μπότες σας. Οι χοντρές κάλτσες θα κάνουν τα στενά μποτάκια σας ακόμα στενότερα αυξάνοντας την τριβή και θα σας προκαλέσουν δυσφορία.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ
Σε γενικές γραμμές τα ορειβατικά και τα παντελόνια υπαίθριων δραστηριοτήτων πρέπει να πληρούν τους βασικούς σκοπούς του ρουχισμού της ορειβασίας και να σας βοηθούν να κρατηθεί η θερμική ισορροπία αλλά και να σας προστατέψουν από τις δύσκολες συνθήκες. Σε αυτή την ενότητα θα δείτε τα είδη των παντελονιών από το απλό πεζοπορικό σορτσάκι έως τα παντελόνια ειδικών ορειβατικών αποστολών.
Ισοθερμικά εσώρουχα
Όπως εξηγήσαμε και στην ενότητα το Σύστημα των τριών στρωμάτων, η πρώτη στρώση είναι υπεύθυνη για να φεύγει ο ιδρώτας από το δέρμα σας. Υπάρχουν κοντά και μακριά ισοθερμικά εσώρουχα παντελόνια. Ως εσώρουχο είναι σημαντικό γιατί προστατεύει και τις ευαίσθητες περιοχές από τριβές.
Εφαρμοστά θερμοεσώρουχα
Κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με τα ισοθερμικά εσώρουχα και συχνά έχουν την ίδια ποιότητα για να διώχνουν τον ιδρώτα μακριά από το δέρμα σας. Χάριν στις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις αυτά τα εσώρουχα μπορούν να υποστηρίξουν τις ομάδες μυών που χρειάζεται αλλά και να βοηθήσουν στην πρόληψη συσσώρευσης γαλακτικών οξέων.
Σορτς
Σε αντίθεση με τα θερμοεσώρουχα που παρέχουν άψογη εφαρμογή, τα σορτς σας προσφέρουν όλη την ελευθερία που θα θέλατε. Έχουν πολύ καλό εξαερισμό και προσφέρουν μέγιστη άνεση αλλά χρησιμοποιούνται μόνο σε καλό καιρό και κανονικές θερμοκρασίες.
Ορειβατικό παντελόνι
Συχνά τα ίδιο μέσα του σε ένα λεπτό ύφασμα διαθέτει το λεγόμενο Σύστημα τριών στρώσεων. Είναι διαπνέον, αδιάβροχο και αντιανεμικό. Το παντελόνι αυτό είναι 3 εποχών.
Εξωτερικά αδιάβροχα παντελόνια
Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι αδιάβροχο και διαπνέον. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το θερμοεσώρουχο.
Ορειβατικό παντελόνι ειδικών συνθηκών
Αυτά τα παντελόνια χρησιμοποιούνται για τις χειρότερες συνθήκες. Θα μπορούσατε να ανεβείτε το Everest με ένα από αυτά! Συχνά μοιάζουν με υπνόσακο όσο αφορά τα υλικά και την κατασκευή.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΖΑΚΕΤ
Τα ορειβατικά μπλουζάκια και τζάκετ είναι από τα πιο σημαντικά μέρη του ρουχισμού γιατί προστατεύουν τον κορμό του σώματος σας. Ο κορμός του σώματος φιλοξενεί τα πιο σημαντικά όργανα ζωτικής σημασίας και τον πυρήνα της ζεστασιάς. Όλες οι λειτουργίες του ορειβατικού ρουχισμού είναι σημαντικές για όλα τα μέρη του σώματος αλλά όταν έχει να κάνει με τον κορμό του σώματος μας είναι ακόμα πιο σημαντικές. Αυτός είναι ο λόγος που το Σύστημα των τριών στρώσεων είναι το πιο διαδομένο για να ντύσουμε τον κορμό μας.
Σε αυτή την ενότητα θα δούμε τους διάφορους τύπους στις ορειβατικές μπλούζες και τα μπουφάν. Ξεκινώντας από το βασικό ισοθερμικό και φτάνοντας στα ειδικά μπουφάν αλπινισμού.
Ισοθερμικό μπλουζάκι.
Όπως εξηγήσαμε και στην ενότητα των τριών στρώσεων ένδυσης, η πρώτη στρώση θα είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση του ιδρώτα. Αυτά τα ρούχα είναι ελαφριά, στεγνώνουν γρήγορα και είναι ανθεκτικά. Είναι κυρίως μακρυμάνικα καλύπτοντας έτσι τον κορμό και τα χέρια σας.
Ορειβατικό μπλουζάκι
Τα T-shirt μπλουζάκια είναι δημοφιλή στην τυπική ένδυση και είναι φτιαγμένα από βαμβάκι ή άλλα υδατοαπορροφητικά υλικά. Υπάρχουν σε μακρυμάνικες ή και σε κοντομάνικες εκδόσεις και μερικές φορές χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένα υλικά για την προστασία από τον ιδρώτα.
Ορειβατικό πουκάμισο
Είναι αρκετά δημοφιλή στην κανονική ένδυση αλλά έχουν κάποιες ιδιότητες που τα καθιστούν πολύ χρήσιμα στις υπαίθριες εξωτερικές συνθήκες. Τα πουκάμισα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως στο ζεστό καιρό και συχνά είναι ελαφριά αλλά από ανθεκτικά υλικά που προσφέρουν πολύ καλό εξαερισμό, προστασία UV με ιδιότητες κατά του ιδρώτα.
Μπλούζες Φλις (Fleece)
Οι Φλις μπλούζες χρησιμοποιούνται ευρέως για στρώση μόνωσης στο σύστημα των τριών στρωμάτων που αναφέραμε σε προηγούμενες ενότητες. Συνδυάζουν τις ιδιότητες της μόνωσης και διώχνουν την υγρασία του ιδρώτα προς τα έξω.
Soft shells
Τα soft shell μπουφάν συνδυάζουν τις λειτουργίες της στρώσης μόνωσης και της στρώσης εξωτερικής κάλυψης, της φλούδας δηλαδή. Κανονικά είναι λιγότερο αδιάβροχα από τις φλούδες αλλά έχουν αυξημένη διαπνοή και είναι πιο ευέλικτα. Τα soft shell συνήθως έχουν πιο άνετη εφαρμογή στο σώμα σας και είναι λιγότερο ογκώδη.
Hard shells
Παρέχουν προστασία ενάντια σε όλες τις εξωτερικές συνθήκες. Είναι συνήθως λεπτά, ελαφριά και έχουν έντονα χρώματα. Όσα έχουν κουκούλα προστατεύουν σχεδόν απόλυτα από βροχή και δυνατούς ανέμους.
Βέστα
Όπως είδαμε σε προηγούμενη ενότητα για τα ειδικά παντελόνια έτσι και οι βέστες είναι για τις πιο κρύες συνθήκες και μπορούν να φορεθούν στις υψηλότερες κορυφές του πλανήτη. Όπως και οι υπνόσακοι, είναι γεμισμένες με πούπουλα
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΓΙΛΕΚΑ
Κάποιος μπορεί να βρει έναν πεζοπορικό προορισμό που προσφέρει μαγευτική θέα και άριστο τερέν. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να περάσει καλά, ο εξοπλισμός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Το γιλέκο πεζοπορίας είναι ένας τέτοιος παράγοντας και παρακάτω θα δείτε τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε ένα.
Τα ορειβατικά-πεζοπορικά γιλέκα είναι αμάνικα τζάκετ που προσφέρουν καλύτερη κίνηση των χεριών. Είναι φτιαγμένα από ελαφριά υφάσματα όπως βαμβάκι, πολυεστέρα ή από Φλις. Επίσης έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι αδιάβροχα, αντιανεμικά και να σας κρατάνε ζεστούς και άνετους.
Το βαμβακερό γιλέκο είναι από ελαφρύ βαμβάκι για καλύτερη διαπνοή και συνήθως έχει φερμουάρ σε όλο το μήκος του που προσφέρει άψογη εφαρμογή και απορρόφηση της θερμότητας του σώματος.
Εάν το βαμβακερό γιλέκο προσφέρει διαπνοή, το Φλις γιλέκο προσφέρει μέγιστη μόνωση και ζεστασιά. Είναι κατασκευασμένο από ελαφρύ πολύ-στρωματικό μικρό-Φλις. Έχει επίστρωση από αδιάβροχα υλικά, αυτό το γιλέκο είναι ιδανικό ακόμα και για πεζοπορία κάτω από βροχές και χιονόπτωση.
Το γιλέκο από πολυεστερικά υφάσματα είναι γνωστό για την ανθεκτικότητα του στα σκισίματα.
Όταν θα αγοράζετε γιλέκο επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα. Ένα στενό γιλέκο μπορεί να περιορίζει τις κινήσεις σας. Επίσης να φοράτε πάντα πουλόβερ ή θερμοεσώρουχα κάτω από αυτό για επιπλέον προστασία και μόνωση.
Επιλέξτε ένα γιλέκο με μικρές τσέπες ώστε να μπορείτε να βάζετε μικροαντικείμενα και να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτά.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΗ
Κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας η μέρα μπορεί να ξεκινήσει με λιακάδα αλλά μπορεί να βρέξει στη συνέχεια, ειδικά τους μήνες της άνοιξης και του θέρους. Κάθε πεζοπόρος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος αφού ο καιρός μπορεί να αλλάξει δραστικά. Ως εκ τούτου, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο.
Τα αδιάβροχα μπουφάν και τα αδιάβροχα παντελόνια είναι ο συνήθης εξοπλισμός. Όντας αδιάβροχα το παντελόνι και το μπουφάν χρησιμεύει αποτελεσματικά για την προστασία. Παρά τους θυελλώδεις ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές θα σας κρατήσουν στεγνό, άνετο και προστατευμένο από τα διάφορα στοιχεία του καιρού.
Όταν θα αγοράζετε αδιάβροχο τζάκετ να πάρετε ένα με κουκούλα, αυτή είτε να είναι αφαιρούμενη είτε μόνιμη.
Κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το μήκος των μανικιών. Πάντα επιλέγετε μακριά μανίκια με ρυθμιζόμενο τελείωμα ώστε να καλύψουν τα χέρια σας έως τα άκρα.
Στην ένωση ανάμεσα στο παντελόνι και στο τζάκετ δεν θα πρέπει να υπάρχει κενό και το ένα να καλύπτει το άλλο. Ωστόσο το παντελόνι και το τζάκετ θα πρέπει να αναπνέουν για να φεύγει ο ιδρώτας.
Εκτός από τα αδιάβροχα παντελόνια και τζάκετ, τα νάιλον πόντσο είναι επίσης μια προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο είναι κατάλληλα μόνο για βροχή και όχι για καταιγίδες. Τα πόντσο κυματίζουν αρκετά σε δυνατούς άνεμους, παρόλα αυτά επιτρέπουν τη ροή του αέρα.
Όλα τα υλικά για την προστασία από την βροχή θα πρέπει να χωράνε στο σακίδιο σας. Επιπλέον θα πρέπει να είναι ελαφριά. Συνολικά θα πρέπει να είναι ελαφριά, αδιάβροχα, διαπνέοντα και αντιανεμικά.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΣΑΚΙΔΙΑ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΑΚΙΔΙΟΥ
Τα σακίδια έχουν διαφορετικά μεγέθη, στυλ και χαρακτηριστικά. Πολλά σακίδια έχουν κατασκευαστεί για συγκεκριμένες χρήσεις και μπορεί να διαφέρουν στα χαρακτηριστικά τους. Γνωρίζοντας του τύπους των σακιδίων είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για την επιλογή του σωστού σακιδίου! Σε γενικές γραμμές τα σακίδια μπορούν να χωριστούν στις εξής κατηγορίες:
Τσαντάκια μέσης
Όγκος: έως 10 λίτρα
Αυτά δεν είναι επισήμως σακίδια αλλά μπορούν να αντικαταστήσουν τα σακίδια πλάτης σε μικρές πεζοπορίες. Οι απλούστερες εκδόσεις αποτελούνται από τη ζώνη και το σακούλι. Το σακούλι και το βάρος της τσάντας μέσης βρίσκονται στην καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης κοντά στο κέντρο βάρους σας. Αυτό κάνει τα τσαντάκια πολύ εύκολα στη μεταφορά αφού δεν υπάρχει καμία πίεση στο σώμα σας. Μερικές πιο εξελιγμένες εκδόσεις έχουν ιμάντες ώμων όπου με αυτούς αυξάνεται η σταθερότητα και η ποσότητα του μεταφερόμενου βάρους. Τα υπερφορτωμένα τσαντάκια μέσης δεν βοηθάνε και μάλλον θα πρέπει να κοιτάξετε για κάποιο σακίδιο μονοήμερης εξόρμησης. Ένα τσαντάκι μέσης έχει πλαϊνά τσεπάκια όπου μπαίνουν παγούρια νερού.
Σακίδια με υδροδοχείο|
Όγκος: έως 10 λίτρα
Τα σακίδια με υδροδοχείο αποτελούνται από έναν ασκό και ένα σωλήνα νερού. Μερικά τέτοια σακίδια έχουν μόνο το υδροδοχείο και μερικά άλλα έχουν θήκη και τσέπες όπως και τα πραγματικά ορειβατικά σακίδια. Τα μεγαλύτερα τέτοια σακίδια δεν έχουν τον ασκό μέσα αλλά έχουν τον ειδικό χώρο για να μπει αυτός ο ασκός.
Σακίδια μονοήμερων εξορμήσεων (Fast & Light)
Όγκος: 15 έως 35 λίτρα
Το όνομα ήδη σας προϊδεάζει περί τίνος πρόκειται: μονοήμερων εξορμήσεων. Τα σακίδια μονοήμερων εξορμήσεων είναι μικρού μεγέθους με ιμάντες στους ώμους και χωρίς ζώνη μέσης. Μερικά μπορεί να έχουν και ιμάντα στήθους που ενώνει τους δύο ιμάντες των ώμων για να μην σας τραβάει πίσω το βάρος. Καθώς το βάρος και το φορτίο μπορεί να αυξηθούν η αναγκαιότητα για ένα σακίδιο με ζώνη μέσης αυξάνεται και τα μεγαλύτερα σακίδια μονοήμερων εξορμήσεων έχουν τέτοια ζώνη.
Σακίδια μεσαίου μεγέθους
Όγκος: 35 έως 70 λίτρα
Όλα αυτά τα χρόνια η βελτίωση της τεχνολογίας του ορειβατικού εξοπλισμού έχει βελτιώσει την μείωση του βάρους και του όγκου αυτού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για μεσαίου μεγέθους σακίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολυήμερες εξορμήσεις. Αυτά τα σακίδια επίσης είναι ιδανικά για αυτούς που θέλουν να κάνουν μονοήμερες πεζοπορίες αλλά να έχουν μαζί τους βιβλία, μουσικές, φωτογραφική μηχανή κλπ.
Σακίδια μεγάλου μεγέθους
Όγκος: 60 λίτρα και πάνω
Όσο αυξάνεται η ανάγκη σας για μεταφορά περισσότερου εξοπλισμού τόσο αυξάνεται και ο όγκος του απαιτούμενου σακιδίου. Τα σακίδια μεγάλου μεγέθους χωράνε αρκετό εξοπλισμό ώστε να μπορείτε να είστε στα μονοπάτια επί πολλές εβδομάδες. Έχουν φαρδιά ζώνη μέσης για να ανακατευθύνει το βάρος στα ισχία και όχι στους ώμους. Ένα ειδικό μαξιλαράκι προστατεύει την σπονδυλική στήλη από το βάρος του αυξημένου φορτίου. Όσο περισσότερο είναι το βάρος τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για καλύτερη ισορροπία του σακιδίου.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΗΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΑΚΙΔΙΩΝ
Στην προηγούμενη ενότητα είδαμε τους διαφορετικούς τύπους των ορειβατικών σακιδίων. Σε αυτή την ενότητα θα δούμε τις διαφορές στην ανατομία και των χαρακτηριστικών των σακιδίων αυτών. Γνωρίζοντας αυτές τις διαφορές και τις πιθανές δυνατότητες τους θα μπορέσετε το κατάλληλο σακίδιο για εσάς.
Ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση του σακιδίου μπορείτε να δείτε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Εσωτερικό ή εξωτερικό πλαίσιο
Στα μεγάλα σακίδια ένας ανθεκτικός σκελετός δίνει μεγαλύτερη υποστήριξη. Τα παλιά τα χρόνια τα περισσότερα μεγάλα σακίδια είχαν εξωτερικούς σωλήνες αλουμινίου για πλαίσιο το οποίο ήταν ορατό με το μάτι απέξω. Στις μέρες μας τα περισσότερα σακίδια έχουν εσωτερικά πλαίσια κρυμμένα μέσα στο ύφασμα και αυτός ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από ανθεκτικά και πανάλαφρα υλικά.
Ιμάντες ώμων
Ένας γενικός κανόνας για τους ιμάντες ώμου είναι ότι ο αριθμός των τεχνικών χαρακτηριστικών αυξάνεται καθώς αυξάνεται το βάρος του μεταφερόμενου βάρους. Οι απλοί ιμάντες ώμων κάνουν για μικρά βάρη, αλλά για μεγαλύτερα βάρη επιλέξτε καμπυλωτούς ιμάντες ώμων, φαρδύτερους και με περισσότερη ενίσχυση από σφουγγαράκια άνεσης για να μην σας κόβουν στους ώμους. Αναζητήστε επίσης να υπάρχει λουρί στήθους για να μην πέφτει το βάρος πίσω. Τα λουράκια σταθεροποίησης είναι επίσης σημαντικά.
Ιμάντας στήθους
Αυτός ο ιμάντας ενώνει τους δύο ιμάντες των ώμων με ένα κλιπ και περνάει από το στήθος σας. Μόλις τον δέσετε και τον σφίξετε αποτρέπετε το βάρος να πέσει πίσω και να παρασύρει και τους ώμους σας.
Ζώνη μέσης ή ισχίου
Η ζώνη μέσης είναι ο τρόπος να κρατάτε το στέλεχος του σακιδίου σας από τους ώμους στο ισχύον και πιο κοντά στο κέντρο βάρους. Θα διαπιστώσετε ότι με τη ζώνη μέσης θα μεταφέρετε το σακίδιο σας πιο εύκολα. Ωστόσο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο για το εάν η ζώνη μέσης είναι απαραίτητη. Καθώς το μεταφερόμενο βάρος αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της ζώνης μέσης γίνεται πιο σημαντική. Ψάξτε για μια ζώνη μέσης που κάνει πλήρη κύκλο με μαξιλαράκια άνεσης και να έχει και υφάσματα υψηλής τριβής.
Διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών θηκών
Οι εσωτερικές και εξωτερικές θήκες/τσέπες επιτρέπουν καλύτερο διαχωρισμό των εργαλείων, του εξοπλισμού και άλλων πραγμάτων που θα έχετε μαζί σας. Οι εξωτερικές τσέπες συνήθως χρησιμοποιούνται για αντικείμενα που χρειάζεστε κατά το περπάτημα. Επίσης οι εξωτερικές τσέπες δεν θα πρέπει να υπέρ φορτώνονται για να μην αλλάζει το κέντρο βάρους.
Σύστημα ενυδάτωσης
Πολλά σακίδια είτε έχουν μέσα τον ασκό νερού είτε έχουν τη θήκη για να μπει ο ασκός αυτός.
Κάλυμμα βροχής
Τα ορειβατικά σακίδια δεν είναι 100% αδιάβροχα οπότε έχουν δικό τους κάλυμμα βροχής. Αυτό τοποθετεί το σακίδιο σας αποτελεσματικά μέσα σε μια αδιάβροχη σακούλα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ χρήσιμο κατά την διάρκεια καταιγίδων, όταν περνάτε ποτάμια ή και για την υγρασία της νύχτας.
ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΑΚΙΔΙΟΥ
Η επιλογή του ορειβατικού σακιδίου δεν έχει να κάνει με μόδα ή τουλάχιστον δεν θα πρέπει. Γι’ αυτό φροντίστε να μη δίνετε μεγάλη σημασία στο χρώμα του και πόσο cool είναι. Δείτε πόσο cool είναι από τη δυνατότητα του να μεταφέρει 25 κιλά βάρος για 4 μέρες στα βουνά. Πριν διαβάσετε αυτό τον οδηγό αγοράς ορειβατικών σακιδίων διαβάστε πρώτα τις προηγούμενες ενότητες Τύποι Ορειβατικών Σακιδίων και Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ορειβατικών Σακιδίων.
Αφού διαβάσετε αυτές τις ενότητες θα ξέρετε πως και γιατί τα σακίδια διαφέρουν το ένα από το άλλο και τι ζητάτε.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίσετε ότι δεν υπάρχει ιδανικό σακίδιο για όλες τις δραστηριότητες. Εάν θέλετε σοβαρή ορειβασία και δραστηριότητες γενικά θα καταλήξετε να έχετε αρκετά σακίδια, το κάθε ένα για συγκεκριμένη δραστηριότητα και συγκεκριμένη διάρκεια πεζοπορίας.
Σκεφτείτε τον όγκο. Θα πρέπει να καθορίσετε πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το σακίδιο σας για να μεταφέρετε αυτά που θέλετε μαζί σας. Το να υπέρ φορτώνετε ένα μικρό σακίδιο δένοντας πολλά πράγματα απέξω από αυτό δεν είναι καλή λύση γιατί θα σας χαλάσει το κέντρο βάρους και την ισορροπία.
Κατανομή βάρους. Ο γενικός κανόνας λέει ότι όσο περισσότερο είναι το βάρος που θα κουβαλάτε τόσο πιο τεχνικό θα είναι το σακίδιο. Ρίξτε μια καλή ματιά στη λίστα με τα είδη και τους τύπους των σακιδίων. Για μεγαλύτερα φορτία το σακίδιο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ζώνη μέσης, ιμάντα στήθους και ιμάντες σταθεροποίησης.
Εξειδικευμένος εξοπλισμός. Εάν σκοπεύετε να φέρετε μαζί σας εξειδικευμένο εξοπλισμό όπως κραμπόν, πιολέ, χιονορακέτες, σκι, snowboard, σχοινιά κλπ. τότε μάλλον θα πρέπει να δείτε για σακίδια που έχουν ειδικούς ιμάντες και θήκες για αυτό τον ειδικό εξοπλισμό στο εξωτερικό του σακιδίου.
Σύστημα ενυδάτωσης. Αποφασίστε εάν το σακίδιο σας θα έχει ειδική θήκη-ασκό για να φιλοξενεί το νερό σας ή εάν απλά θα έχετε το κλασικό μπουκάλι μαζί σας. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυτός ο ασκός θα παγώσει το νερό σας.
Αδιαβροχότητα. Είναι καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι για τις χειρότερες πιθανές συνθήκες. Το σακίδιο θα πρέπει να διαθέτει σε ειδική θήκη τον μουσαμά στεγανότητας.
Εφαρμογή στο σώμα σας. Μπορεί να φαίνεται παράξενο ότι μπορεί να μην υπάρχει καλή εφαρμογή του σακιδίου στο σώμα μας αλλά σίγουρα είναι πολύ σημαντικό. Τα σακίδια έχουν ρυθμιζόμενες ζώνες μέσης, ιμάντες ώμων και σταθεροποιητές αλλά ακόμα και έτσι μπορεί να μην είναι συμβατό με το σώμα σας. Ειδικότερα οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάσουν τα γυναικεία σακίδια που είναι πιο κοντά στο σωματότυπό τους.
ΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΑΚΙΔΙΟ
Όπως εξηγήσαμε στην ενότητα Ελαχιστοποιήστε το βάρος του σακιδίου σας υπάρχει ένα όριο για το πόσο βάρος θέλετε και μπορείτε να κουβαλήσετε, όσο πιο ελαφρύ σε κιλά είναι το μεταφερόμενο βάρος τόσο πιο άνετο θα γίνει το περπάτημα σας. Σε αυτή την ενότητα θα εξετάσουμε το πως να καθορίσουμε τι να πάρουμε μαζί μας στην πεζοπορία και ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Θα δούμε αυτούς τους παράγοντες παρακάτω σε σειρά σημαντικότητας:
Διάρκεια της πεζοπορίας
Το πρώτο ερώτημα είναι: “Τι διάρκεια θα έχει η πεζοπορία;” Μια απλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα καθορίσει τι πρέπει να πάρουμε μαζί μας.
Το πρώτο μέλημα σας είναι οι προμήθειες και για πόσο καιρό είστε σε θέση να μην τις αναπληρώσετε. Το νερό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα χρειαστείτε περίπου 3-4 λίτρα νερό για κάθε μέρα και εάν η περιοχή που θα πάμε δεν έχει πηγές τότε το νερό από μόνο του είναι ένα μεγάλο φορτίο. Η τροφή θα προσθέσει ακόμα ένα κιλό ανά ημέρα κατανάλωσης. Σε γενικές γραμμές δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφτούμε ότι θα πάμε για πεζοπορία για παραπάνω από 8-10 ημέρες χωρίς να υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης των προμηθειών μας.
Εάν πρόκειται να κάνετε μια πολυήμερη πεζοπορική διαδρομή και δεν έχετε σκοπό να μείνετε στα κατά τόπους καταφύγια τότε θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας μια σκηνή. Ο κανόνας λέει να έχετε την πιο ελαφριά και την πιο συμπαγή σκηνή που μπορείτε να βρείτε.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό και τα υλικά κατά πάσα πιθανότητα είναι ο ίδιος σε μια 3ήμερη και σε μια 8ήμερη διαδρομή. Ωστόσο όσο πιο μεγάλης διαρκείας είναι η πεζοπορία σας άλλο τόσο πιο δύσκολο είναι να προβλέψουμε τον καιρό που θα συναντήσετε αναγκάζοντας σας να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Επιπλέον όσο πιο μεγάλες διαδρομές κάνετε τόσο θα χρειάζεστε και κάποια πρόσθετα είδη “πολυτελείας”. Οι Σπαρτιάτικες συνθήκες μπορεί να είναι ανεκτές για ένα 3ήμερο όχι όμως και για ένα 8ήμερο.
Καιρικές συνθήκες
Φυσικά υπάρχει μεγάλη διαφορά στο φορτίο σας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Άλλος είναι ο εξοπλισμός που θα πάρετε για ξηρό, ζεστό και καλοκαιρινό περιβάλλον και άλλος είναι για βροχή, χιόνι και κρύο. Θα πάρετε τις αποφάσεις σας αφού δείτε πρώτα το δελτίο καιρού.
Συνθήκες εδάφους
Οι συνθήκες του εδάφους θα καθορίσουν τι μπότες και τι τεχνικά εργαλεία θα πάρετε μαζί σας.
ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟ ΣΑΚΙΔΙΟ
Η προετοιμασία για την πεζοπορία ή την ορειβασία συχνά μετατρέπεται σε μάχη ενάντια στα κιλά του βάρους και φυσικά δεν αναφερόμαστε στα δικά μας κιλά αλλά στο βάρος του σακιδίου. Στην πεζοπορία το βάρος του σακιδίου θα πέσει όλο πάνω σας. Κάθε φορά που θα κάνετε ένα βήμα με το πόδι σας θα σηκώνετε ολόκληρο το βάρος σας και το βάρος του σακιδίου. Πολλαπλασιάστε το αυτό με το πόσα βήματα θα κάνετε και έτσι θα καταλάβετε πως μερικά γραμμάρια λιγότερα θα κάνουν την διαφορά σε μια μεγάλη διαδρομή.
Υπάρχουν δύο όροι που χρησιμοποιούμε για τα βάρη στην πεζοπορία.
Το συνολικό βάρος (εκτός του εαυτού μας) – [FSO λέγεται]: Είναι το βάρος όλων των αντικειμένων που κουβαλάτε, εκτός του εαυτού σας, μέσα σε αυτό είναι το σακίδιο, οι κάλτσες, οι μπότες κλπ.
Το βάρος του σακιδίου (εκτός τις προμήθειες φαγητά, νερό κλπ.)
Οπότε προετοιμαζόμενοι για πεζοπορία θα πρέπει να σκεφτούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε και πως μπορούμε να μειώσουμε το FSO βάρος.
Τις περισσότερες φορές όταν κάνουμε τον υπολογισμό αυτόν βρισκόμαστε στο δίλλημα να επιλέξουμε λίγα κιλά για άνετο περπάτημα ή περισσότερα κιλά για την άνεση μας όταν δεν περπατάμε (καλύτερο φαγητό και σνακ, περισσότερο εξοπλισμό, βιβλία). Οι παρακάτω είναι μερικές συμβουλές:
Ένας καλά προπονημένος πεζοπόρος θα μπορεί να μεταφέρει το 1/3 του βάρους του σε βάρος FSO.
Ξεκινήστε εξετάζοντας ποιες είναι οι απαραίτητες σας ανάγκες υπό την έννοια προμηθειών και εξοπλισμού και σημειώστε τις.
Προσπαθήστε να βρείτε υπέρ-ελαφρύ εξοπλισμό και πολλαπλών χρήσεων εργαλεία που θα εκπληρώνουν τα καθήκοντα που σημειώσατε πριν.
Πάρτε ελαφριές αλλά θρεπτικές αφυδατωμένες τροφές μαζί σας.
Αναγράψτε όλα τα υλικά σε λίστα και διαγράψτε από αυτή όταν τοποθετείτε στο σακίδιο κάτι από αυτή. Με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει το άγχος ότι κάτι ξεχάσατε τελικώς.
Μοιραστείτε το βάρος των υλικών διανυκτέρευσης, με το άτομο που θα μοιραστείτε τη σκηνή.
Εξετάστε προσεκτικά και δεύτερη φορά, αν όλα αυτά που παίρνετε μαζί σας, σας χρειάζονται πραγματικά. Αφαιρέστε αναλόγως και ζυγίστε πάλι το βάρος.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΜΠΑΤΟΝ
Τα πόδια σας είναι ένας καλός μηχανισμός να διατηρήσετε την ισορροπία σας στα ανώμαλα εδάφη της υπαίθρου. Όμως σε πολλές πεζοπορικές συνθήκες βοηθάνε στο να σας προσφέρουν περισσότερη από την απαιτούμενη ισορροπία. Τα ορειβατικά Μπατόν σιγά σιγά έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά ξύλινα μπαστούνια. Τα ορειβατικά μπατόν έχουν καλύτερο πιάσιμο, είναι επεκτάσιμα και έχουν μηχανισμό απορρόφησης των κραδασμών. Ένα τυπικό μπατόν είναι αυτό στην παρακάτω φωτογραφία.
- Χειρολαβές
Οι περισσότερες χειρολαβές είναι ανατομικά κατασκευασμένες από υψηλής τριβής καουτσούκ που δίνει μέγιστη πρόσφυση όταν κλείσετε το χέρι σας. Χειρολαβές υπάρχουν σε πολλές παραλλαγές με πολλά σχέδια για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες ανάγκες. Οι περισσότερες έχουν στρογγυλεμένη κορυφή δίνοντας την εναλλακτική να κρατάτε το μπατόν από εκεί. Μερικά πιο προηγμένα μπατόν έχουν ελαφρώς λυγισμένες χειρολαβές γιατί βοηθάει πιο πολύ σε απότομες αναβάσεις. Τέλος υπάρχουν και χειρολαβές που περιλαμβάνουν ένα είδος γάντζου που μοιάζει με το πιολέ. - Σύστημα προέκτασης
Τα περισσότερα μπατόν αποτελούνται από 2 ή 3 μέρη τα οποία μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο. Περιστρέφοντας αυτά τα μέρη δεξιόστροφα και αριστερόστροφα σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε το μήκος των μπατόν όπου εσάς βολεύει. - Πεταλούδα
Οι πεταλούδες αποτρέπουν την βύθιση του μπατόν στα μαλακά εδάφη και ειδικά στο χιόνι. - Μύτη
Η μύτη είναι κατασκευασμένη από ατσάλι και έχει στρογγυλεμένη άκρη. Προσφέροντας αρκετή πρόσφυση χωρίς όμως να είναι επικίνδυνη.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ
Τα ορειβατικά υποστρώματα είναι απαραίτητος εξοπλισμός για την διανυκτέρευση στην ύπαιθρο. Στο κάτω μέρος του υπνόσακου καθώς κοιμάστε, το σώμα σας συμπιέζει τη γέμιση του υπνόσακου και χρειάζεστε ένα υπόστρωμα για προστασία από το κρύο έδαφος. Εκτός από αυτό το υπόστρωμα θα σας παρέχει μεγαλύτερη άνεση ύπνου γιατί δεν θα ακουμπάτε κάτω, πιθανόν σε πέτρες.
Τύποι υποστρωμάτων
Στρώματα με αέρα
Τα στρώματα με αέρα χρησιμοποιούνταν πολύ πριν μπουν στην αγορά πιο τεχνικά υποστρώματα. Τα στρώματα με αέρα θα πρέπει να φουσκωθούν με τρόμπα χεριού ή με το στόμα, είναι άνετα και προσφέρουν καλή μόνωση. Το μεγαλύτερο τους ελάττωμα είναι ότι είναι ευάλωτα. Ένα σκασμένο τέτοιο υπόστρωμα θα σας αφήσει χωρίς άνεση και χωρίς μόνωση.
Αφρώδη υποστρώματα
Τα αφρώδη υποστρώματα έχουν ξεπεράσει τα υποστρώματα με αέρα. Για μόνωση χρησιμοποιούν τον αέρα που έχει παγιδευτεί στις κοιλότητες που έχουν. Τα αφρώδη υποστρώματα είναι περισσότερο ογκώδη και λιγότερο άνετα σε σχέση με αυτά που έχουν αέρα αλλά είναι πιο ελαφριά και δεν χρειάζονται φούσκωμα.
Αυτοφουσκώμενα με αέρα υποστρώματα
Αυτά τα υποστρώματα είναι ένας συνδυασμός και έχουν τα πλεονεκτήματα και των δύο παραπάνω.
Χαρακτηριστικά και χρήση των υποστρωμάτων
Μέγεθος, βάρος και όγκος
Ξανά, το βάρος και η ελάττωση του βάρους είναι σπουδαίος παράγοντας στην πεζοπορία-ορειβασία. Οι κατασκευαστές υποστρωμάτων δίνουν το βάρος τους και την διάσταση τους όταν είναι ανοιχτό ή τυλιγμένο.
Μεταφορά
Τα υποστρώματα συνήθως μεταφέρονται δεμένα στο εξωτερικά στη βάση του σακιδίου σας ή στην κορυφή του.
ΟΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΥΠΝΟΣΑΚΟΙ
Ο υπνόσακος είναι η περιοχή της άνεσης σας στις υπαίθριες δραστηριότητες, το σπίτι, το κουκούλι σας. Όποτε αισθανθείτε κρύο ή και δυστυχισμένος ο υπνόσακος θα σας παρέχει τη δυνατότητα να ζεσταθείτε ξανά. Πολλές από τις αρχές του ορειβατικού ενδύματος που αναφέραμε σε προηγούμενες ενότητες ισχύουν και στους υπνόσακους. Ο σκοπός του υπνόσακου δεν είναι για να σας ζεστάνει αλλά για να διατηρήσει τη θερμική σας ισορροπία. Στην ενότητα αυτή θα ρίξουμε μια ματιά στους υπνόσακους.
Σχήμα, τύποι και εφαρμογή του υπνόσακου
Η απώλεια της θερμότητας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στους υπνόσακους, ιδιαίτερα η απώλεια θερμότητας από τα ανοίγματα τους, η περιοχή των ώμων και η περιοχή του κεφαλιού. Επιπλέον, όσο πιο στενή εφαρμογή έχει με το σώμα σας, τόσο πιο μικρός ο όγκος αέρα υπάρχει για να ζεσταθεί από το σώμα σας.
Αυτές οι δυο αρχές μας οδήγησαν στα ακόλουθα:
Στην εποχή μας σχεδόν όλοι οι ορειβατικοί υπνόσακοι έχουν το σχήμα της “μούμιας”, αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το σώμα σας προσαρμόζεται μέσα στον υπνόσακο και εάν κλείσει σωστά αυτός τότε αφήνει μόνο το στόμα και την μύτη σας ακάλυπτα για να αναπνέετε. Τραβώντας τα κορδόνια της κουκούλας ο αέρας που βρίσκεται μέσα στον υπνόσακο παγιδεύεται μέσα σε αυτόν σχηματίζοντας έτσι ένα καλό μονωτικό υλικό. Οι υπνόσακοι “μούμια” σας αναγκάζουν να κοιμάστε ανάσκελα, μία στάση ύπνου που πολλοί δεν την προτιμούν αλλά και αρκετοί άνθρωποι βρίσκουν τον υπνόσακο “μούμια” κλειστοφοβικό. Ωστόσο ώμος οι υπνόσακοι τύπου “μούμια” είναι απολύτως ιδανικοί για το κρύο.
Για να εξασφαλίσετε ότι ο υπνόσακος σας θα έχει άνετη και καλή εφαρμογή στο σώμα σας πολλοί κατασκευαστές δίνουν τις διαστάσεις για τους ώμους, το ισχίο και την περίμετρο του ποδιού. Ειδικοί υπνόσακοι για τις γυναίκες έχουν λεπτότερη περιοχή για τους ώμους και μεγαλύτερη περιοχή για τη λεκάνη ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη άνεση.
Το εσωτερικό του υπνόσακου
Η δύναμη της μόνωσης του υπνόσακου καθορίζεται από το εσωτερικό του, από τη γέμιση του και από την ικανότητα του υλικού γεμίσματος να διατηρήσει τον αέρα. Τα καλά υλικά γέμισης:
- πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν πολλούς θύλακες αέρα.
- είναι ελαφριά.
- γίνονται συμπαγή όταν συμπιέζονται.
- ανοίγουν γρήγορα.
- είναι σε θέση να μονώνουν ακόμα και βρεγμένα.
- δεν σας δημιουργούν αλλεργίες ή εξανθήματα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου δύο είδη γεμίσματος υπνόσακου:
Από πούπουλα
Αυτό εξακολουθεί να είναι το προτιμώμενο υλικό για υψηλής ποιότητας υπνόσακους. Συγκεκριμένα, τα πούπουλα χήνας είναι γνωστά για τις μονωτικές τους ιδιότητες. Έχουν πολύ καλό βαθμό στην αναμενόμενη ποιότητα του εσωτερικού του υπνόσακου. Πιάνουν πολύ μικρό χώρο όταν συμπιεστούν και ανοίγουν εύκολα και αμέσως όταν τα ανοίξετε. Το μόνο πρόβλημα με τη γέμιση από πούπουλα είναι ότι χάνουν τις μονωτικές τους ιδιότητες άμα βραχούν και πλένονται δύσκολα. Επιπλέον, οι υπνόσακοι με γέμιση από πούπουλα είναι πολύ ακριβότεροι και μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργίες στα πούπουλα, γι’ αυτό πριν κάνετε αυτό το έξοδο σιγουρευτείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί.
Από συνθετικές ίνες
Τα μοντέρνα γεμίσματα υπνόσακων από συνθετικά υλικά προσπαθούν να συνδυάσουν την ποιότητα των πούπουλων με την καλύτερη μόνωση όταν βραχούν και πολύ χαμηλότερες τιμές. Υπάρχουν πολλά τέτοια υλικά γεμίσματος και μερικά από τα πιο κοινά είναι το Polarguard, το Hollofil και το Micro-loft.
Διαμόρφωση των διαφραγμάτων
Η γέμιση σε πολλούς υπνόσακους ειδικά στους πουπουλένιους είναι ελεύθερης ροής. Για να μην μαζεύεται η γέμιση σε ένα σημείο και να αδειάζει ένα άλλο σημείο, ο υπνόσακος έχει διαμερίσματα όπου το κάθε ένα κρατάει τη γέμιση χωρίς αυτή να σκορπάει.
Άλλες λειτουργίες και χαρακτηριστικά υπνόσακων
Βαθμός άνεσης για την εξωτερική θερμοκρασία
Πολλοί κατασκευαστές δίνουν έναν βαθμό άνεσης για τον υπνόσακο ο οποίος βασικά είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία που μπορεί ένας μέσος άνθρωπος να μπορέσει να κοιμηθεί άνετα στον υπνόσακο. Φυσικά αυτή η βαθμολογία είναι ενδεικτική και η πραγματική άνεση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τη σκηνή σας και τις καιρικές συνθήκες.
Βάρος
Όπως και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό της ορειβασίας ψάχνουμε τρόπους να μειώσουμε το βάρος που θα κουβαλάμε. Ζητάμε τη μέγιστη απόδοση βαθμολογίας άνεσης σε σχέση με το βάρος. Γενικά όσο πιο χαμηλός είναι ο δείκτης θερμοκρασίας της άνεσης τόσο πιο βαρύς θα είναι ο υπνόσακος.
Μέγεθος, περιφέρεια, όγκος και όγκος όταν ο υπνόσακος είναι συμπιεσμένος
Όπως εξηγήσαμε παραπάνω το μέγεθος του υπνόσακου δίνεται για το μήκος και για την περιφέρεια των ώμων, του ισχίου και την περίμετρο των ποδιών. Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο όγκος που καταλαμβάνει ο υπνόσακος όταν είναι τυλιγμένος/συμπιεσμένος.
Εξωτερικά και εσωτερικά υλικά επένδυσης
Όπως τα ορειβατικά ρούχα και οι σκηνές, έτσι και από τους υπνόσακους αναμένεται να δώσουν καλή προστασία από το κρύο ενώ παράλληλα να μπορούν να αναπνέουν ώστε να μπορεί να διώξει τον ιδρώτα του σώματος σας.
Ραφές
Οι ραφές πιθανόν είναι το πιο αδύνατο σημείο της άμυνας του υπνόσακου. Το ράψιμο της κλωστής που περνάει από όλα τα υλικά του υπνόσακου σίγουρα θα δημιουργήσει κενά και θα υπάρχουν απώλειες θερμότητας. Υπάρχει μια ειδική μέθοδος ραψίματος των υπνόσακων όπου το ύφασμα διπλώνεται προς τα μέσα και η βελονιά γίνεται στο εσωτερικό. Αυτό δίνει μια αόρατη και προστατευόμενη ραφή που ελαχιστοποιεί την απώλεια της μόνωσης.
Φερμουάρ
Το φερμουάρ είναι ακόμα ένα πιθανό σημείο όπου μπορεί να διαφύγει η θερμότητα. Οι καλοί υπνόσακοι έχουν αδιάβροχα φερμουάρ όπου εμποδίζουν την απώλεια θερμότητας.
Κουκούλα
Η κουκούλα είναι πολύ σημαντική καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της απώλειας θερμότητας του σώματος γίνεται από το κεφάλι σας. Η κουκούλα θα κλείσει το πάνω μέρος του υπνόσακου και θα αφήσει μόνο το στόμα σας απέξω. Συνήθως οι κουκούλες έχουν ένα ή δύο κορδόνια για να τις κλείνετε τελείως.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Η καλή γνώση των τύπων, των χαρακτηριστικών, των υλικών της σκηνής και με ποιο τρόπο διαφέρουν οι σκηνές μεταξύ τους είναι απαραίτητα για να είστε σε θέση να κάνετε σωστή επιλογή. Οπότε σιγουρευτείτε ότι έχετε διαβάσει τις προηγούμενες ενότητες πριν πάτε να αγοράσετε σκηνή. Αφού διαβάσετε αυτές τις ενότητες θα έχετε οπλιστεί με αρκετές βασικές γνώσεις ώστε να κάνετε σωστή επιλογή. Σε αυτή την ενότητα εξοικειωθείτε με τους διάφορους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε κάποια σκηνή.
Χωρητικότητα σκηνής
Σκεφτείτε πόσα άτομα θα θέλετε να φιλοξενείτε στη σκηνή σας. Αναρωτηθείτε εάν και κατά πόσο είναι πιθανό να χρειαστείτε παραπάνω χώρο για να βάζετε μέσα τα σακίδια σας, να μαγειρεύετε μέσα ή και να βάζετε άλλα πράγματα. Εάν πρόκειται να το κάνετε αυτό τότε υπολογιστεί χωρητικότητα της σκηνής να είναι για ένα ή δύο άτομα παραπάνω.
Επίπεδο προστασίας και δομή της σκηνής
Καθορίστε τι επίπεδο προστασίας η σκηνή θέλετε να σας προσφέρει. Εάν θέλετε να τη χρησιμοποιείτε στις χειρότερες καιρικές συνθήκες τότε πάρτε μία 4 εποχών. Για λιγότερο σκληρές συνθήκες πάρτε μία 3 ή 2 εποχών. Υπάρχουν πολλά είδη δομών στις σκηνές και για να προσδιορίσετε ποιος τύπος σκηνής είναι ο καλύτερος εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την ανάλυση του καιρού που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.
Συνθήκες με άνεμο
Ψάξτε για μια στιβαρή κατασκευή με ισχυρό σκελετό, πολλές προσδέσεις στο έδαφος και με αεροδυναμικό σχήμα. Οι θολωτές, τούνελ και οι σφηνοειδής σκηνές είναι οι καλύτερες σε συνθήκες αέρα.
Συνθήκες βροχής και υγρασίας
Ψάξτε μια σκηνή με διπλή επίστρωση αδιαβροχοποίησης στο κάλυμμα της.
Συνθήκες χιονιού
Προτιμήστε το χρώμα της σκηνής να είναι έντονο φωτεινό όπως κίτρινο, πορτοκαλί ή πράσινο για να μπορεί να διακρίνεται μέσα στα χιόνια. Δείτε να έχει πτερύγια χιονιού και οι αεραγωγοί να είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε όταν η σκηνή είναι σχεδόν θαμμένη στο χιόνι να μπορεί να εξαερίζεται επαρκώς. Ειδικές σφήνες θα χρειαστούν για να δεθεί η σκηνή στο έδαφος.
Συνθήκες ηλιοφάνειας
Ψάξτε για μια σκηνή με προστασία UV στο κάλυμμα της και αυτό να είναι ανοιχτόχρωμο.
Έντομα
Ψάξτε για μια σκηνή με σήτα που θα κρατήσει απέξω τα κουνούπια και τα διάφορα έντομα.
Συνθήκες του εδάφους
Οι αναμενόμενες συνθήκες εδάφους θα καθορίσουν τι σφήνες θα χρειαστείτε. Στο χιόνι μπαίνουν ειδικές σφήνες. Για αμμώδη ή μαλακά εδάφη προτιμήστε τις σφήνες σχήματος Τ.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ
Τα υλικά και πως κρίνουμε την ποιότητα κατασκευής της σκηνής
Το επόμενο βήμα είναι πως θα κρίνουμε την ποιότητα κατασκευής της σκηνής που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας. Η κρίση των υλικών και η ποιότητα κατασκευής είναι θέμα εξέτασης που γίνεται με το μάτι, γνωρίζοντας τι πρέπει να εξετάσετε και με την κοινή λογική ισχύουν τα παρακάτω:
Όταν πρόκειται για τα υλικά της σκηνής πρέπει οι μπανέλες να είναι από κράμα αλουμινίου ή από πολυεστερικά υαλονήματα. Οι κυρτές μπανέλες είναι πιο ισχυρές για την κύρτωση που χρειάζεται να γίνει στο στήσιμο της σκηνής. Εάν πάτε για σκηνή με μονό τοίχωμα τότε σιγουρευτείτε ότι το ύφασμα της είναι αδιάβροχο και διαπνέον ώστε να προσφέρει αρκετή προστασία στη χρήση της. Οι σκηνές διπλού τοιχώματος έχουν διαπνέον το εσωτερικό τοίχωμα και αδιάβροχο το εξωτερικό. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολία ρωτήστε για τις προδιαγραφές κατασκευής του καλύμματος όπως το psi και το denier.
Ελέγξτε καλά τις ραφές καθώς αυτά είναι τα αδύνατα σημεία διαρροής νερού στη σκηνή σας. Διπλή ραφή, ταινία και επικάλυψη από ύφασμα θα δώσει τη μέγιστη προστασία.
Ελέγξτε το βάρος της σκηνής. Όπως εξηγήσαμε στα Τεχνικά χαρακτηριστικά των ορειβατικών σκηνών, υπάρχουν διάφοροι τύποι των βαρών. Ειδικά εάν πρόκειται για πεζοπορία θα θέλετε να έχετε μειωμένο βάρος σκηνής κρατώντας παράλληλα το επίπεδο προστασίας που χρειάζεστε. Οι ελαφριές και υψηλής ποιότητας σκηνές είναι τεχνικά θαύματα και έχουν μεγάλο κόστος αλλά θα κρατήσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα
Εκτός από τους διάφορους τύπους και ταξινόμηση των ορειβατικών σκηνών που είδαμε στην προηγούμενη ενότητα μπορείτε να διακρίνετε τη μία σκηνή από την άλλη κοιτάζοντας τα εξής χαρακτηριστικά:
Το βάρος της σκηνής
Αυτό είναι το βάρος της σκηνής. Φυσικά όσο πιο ελαφριά είναι τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να τη μεταφέρετε. Οι κατασκευαστές συνήθως δίνουν μερικά βάρη των προδιαγραφών της σκηνής:
Packed Weight: Αυτό είναι το βάρος της σκηνής όπως θα το αγοράσετε από το κατάστημα
Trail / Minimum Weight: Αυτό είναι το βάρος μόνο της σκηνής, το κάλυμμα και οι μπανέλες της.
Fastpack Weight: Αυτό είναι το βάρος του καλύμματος της σκηνής, των μπανέλων και του δαπέδου.
Προστασία από τη βροχή και το χιόνι
Η ικανότητα της σκηνής να αντέχει την πίεση της βροχής μετριέται σε PSI (Pounds per Square Inch). Όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο τόσο πιο αδιάβροχη είναι η σκηνή.
Σταθερότητα στον αέρα
Η κατασκευή της σκηνής καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της να αντέχει σε δυνατούς άνεμους.
Αντοχή
Η αντοχή του υφάσματος και των στοιχείων του σκελετού θα καθορίσουν την αντοχή της σκηνής.
Δυσκολία εγκατάστασης
Η προσπάθεια που χρειάζεται για να στήσετε τη σκηνή διαφέρει από σκηνή σε σκηνή. Ειδικά στις δύσκολες συνθήκες αυτός ο παράγοντας μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά.
Χωρητικότητα
Η ευρυχωρία της σκηνής. Συνήθως μετρά τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να φιλοξενήσει. Ειδικά σε σκληρές συνθήκες όπου η αποθήκευση του εξοπλισμού και των σακιδίων αλλά και το μαγείρεμα θα γίνει μέσα στη σκηνή, αυτός μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
Το χρώμα
Το χρώμα της σκηνής θα καθορίσει τη φωτεινότητα στο εσωτερικό της σκηνής. Για ηλιόλουστες συνθήκες το καλύτερο είναι το πορτοκαλί, το μπλε, το πράσινο και το γκρι. Το κίτρινό το λευκό και το κρεμ είναι καλύτερα για πιο σκοτεινές καταστάσεις. Για συνθήκες χιονιού τα φωτεινά χρώματα όπως το κίτρινο και το πορτοκαλί θα κάνουν τη σκηνή σας να ξεχωρίζει μέσα στο χιόνι.
Εξαερισμός/Διαπνοή
Η συμπύκνωση είναι ένα θέμα στις σκηνές. Οι σκηνές με διπλά τοιχώματα, το εξωτερικό να είναι το αδιάβροχο και το εσωτερικό να είναι διαπνέον σας δίνει καλύτερη προστασία από τη συμπύκνωση. Οι σκηνές με μονό τοίχωμα χρησιμοποιούν αεραγωγούς, δίχτυ και αδιάβροχα αλλά διαπνέοντα υλικά για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Κόστος σκηνής
Η σκηνή μπορεί να είναι φτηνή είτε ακριβή. Εξαρτάται από εσάς πόσα χρήματα θα διαθέσετε για την αγορά της.
ΤΥΠΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ
Υπάρχουν σκηνές σε κάθε δυνατό μέγεθος και σχήμα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατηγορία τους. Ωστόσο έχει συμφωνηθεί κάποια χαρακτηριστικά που τις ταξινομούμε. Γνωρίζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά θα σας βοηθήσει να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.
Η δομή των σκηνών
Σε γενικές γραμμές οι σκηνές αποτελούνται από μπανέλες οι οποίες διαμορφώνουν τον σκελετό και πάνω από τον σκελετό πέφτει το ύφασμα που έχει στόχο να δημιουργήσει το εσωτερικό της σκηνής. Αυτές είναι οι βασικές δομές των σκηνών:
Τέντα
Μία ή δύο στύλοι και το πανί της τέντας από άκρη σε άκρη δημιουργούν ένα κάλυμμα. Κυρίως χρησιμοποιούνται για να έχετε γρήγορα ένα καταφύγιο και σε ήπιες καιρικές συνθήκες.
Σκηνή πυραμίδα
Ένας κεντρικός στύλος και με το πανί να απλώνονται γύρω από τη σκηνή δημιουργεί το χώρο εστίασης. Σπάνια αυτός ο τύπος σκηνής χρησιμοποιείται στην πεζοπορία γιατί ο στύλος στη μέση δε μας αφήνει περιθώρια για εμάς.
Παραδοσιακές σκηνές
Δύο πλαίσια σε σχήμα Λ σε κάθε άκρη της σκηνής το κάλυμμα της παίρνει τριγωνικό σχήμα. Τα παλιά αντίσκηνα είχαν αυτή την μορφή που ήταν αρκετά ευρύχωρες μέχρι που νέες μορφές σκηνών τις αντικατέστησαν.
Τροποποιημένες σκηνές σχήματος Λ
Προσθέστε ένα στύλο στην κορυφή της παραδοσιακής σκηνής και ένα στεφάνι και θα έχετε αυτή τη σκηνή. Είναι επίσης πολύ σπάνιες στην πεζοπορία.
Σκηνή τούνελ
Χρησιμοποιεί ένα έως τρία στεφάνια και το κάλυμμα της σκηνής δημιουργεί ένα τούνελ. Τα κυρτά τοιχώματα δίνουν περισσότερη χωρητικότητα στη σκηνή στην ίδια επιφάνεια εδάφους. Οι σκηνές τούνελ είναι εκπληκτικά ανθεκτικές και ισχυρές καθώς μοιράζουν την πίεση σε όλα τα στεφάνια.
Σφηνοειδή σκηνές
Δύο τεμνόμενα στεφάνια με το κάλυμμα από πάνω σχηματίζουν ένα τετράγωνο γύρω στο έδαφος της σκηνής. Αυτές οι σκηνές είναι πολύ δημοφιλής στην πεζοπορία, καθώς συνδυάζουν μεγάλη δύναμη με την ελάχιστη χρήση υλικών και πολύ χαμηλό βάρος.
Σκηνές με θόλο
Τρία ή περισσότερα στεφάνια τέμνονται και μαζί με το κάλυμμα σχηματίζουν το θόλο στη σκηνή. Τα περισσότερα στεφάνια δίνουν μεγαλύτερη ισχύ από τις σφηνοειδής σκηνές αλλά αυτό τις κάνει και πιο δύσκολες στο στήσιμο
ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ
Στις προηγούμενες ενότητες είδαμε την Ταξινόμηση και τύποι ορειβατικών σκηνών και τα Τεχνικά χαρακτηριστικά ορειβατικών σκηνών. Σε αυτή την ενότητα θα ρίξουμε μια λεπτομερή ματιά στα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις σκηνές. Τα κύρια μέρη των σκηνών είναι οι μπανέλες και το κάλυμμα. Παρακάτω θα δούμε αυτά τα υλικά και τα χαρακτηριστικά τους.
Από τι είναι φτιαγμένες οι μπανέλες
Οι μπανέλες σχηματίζουν τον σκελετό της σκηνής και θα πρέπει να είναι ανθεκτικές, ισχυρές και εύκαμπτες. Για τη μείωση του βάρους οι κατασκευαστές σκηνών ερευνούν συνεχώς τρόπους ώστε να μειωθεί το βάρος της μπανέλας διατηρώντας παράλληλα τη δύναμη, την ευελιξία και ανθεκτικότητα της.
Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της μπανέλας:
Ανθρακονήματα
Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται συχνά στα καλάμια ψαρέματος και είναι πολύ ισχυρό και ευέλικτο. Τα ανθρακονήματα χρησιμοποιούνται στις ακριβές σκηνές και είναι το μέλλον στις μπανέλες.
Κράμα αλουμινίου
Οι περισσότερες μπανέλες κατασκευάζονται από σωλήνα κράματος αλουμινίου. Οι περισσότερες μπανέλες αποτελούνται από πολλαπλά τμήματα τέτοιων σωλήνων και ενώνονται μεταξύ τους με ένα λάστιχο στο εσωτερικό τους. Το αλουμίνιο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη διάβρωση και είναι ο λόγος που σχεδόν όλες οι μπανέλες κράματος αλουμινίου είναι ανοδιωμένες. Αρκετές μπανέλες είναι καμπυλωτές για να μειωθεί η πιθανότητα να σπάσουν κάνοντας καμπύλη.
Πολυεστερικά υαλονήματα
Αυτό ήταν το πιο συνηθισμένο υλικό κατασκευής της μπανέλας πριν το κράμα αλουμινίου. Το πολυεστερικό γαλήνεμα είναι λιγότερο ισχυρό οπότε απαιτείται να είναι πιο χοντρό και πιο βαρύ να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα ανθεκτικότητας. Οι φτηνές σκηνές έχουν ακόμα μπανέλες από πολυεστερικά υαλονήματα.
Το ύφασμα, τα υλικά και η κατασκευή του καλύμματος σκηνής
Το ύφασμα της σκηνής θα πρέπει να προστατεύει από τον αέρα και τη βροχή ενώ παράλληλα πρέπει να είναι διαπνέον. Τα πρωταρχικά υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί ήταν το δέρμα και το βαμβάκι. Στις μέρες μας σχεδόν όλες οι τέντες είναι φτιαγμένες από νάιλον και από ταφτάδες πολυεστέρα. Οι περισσότερες σκηνές βρίσκονται κάτω από αυτές τις κατηγορίες:
Κατασκευή με μονό τοίχωμα: έχουν μόνο μία στρώση καλύμματος. Αυτό το μονό κάλυμμα θα πρέπει να φροντίσει για όλες τις απαραίτητες λειτουργίες: αντίσταση στο νερό και στον αέρα, ανθεκτικότητα, διαπνοή κλπ.
Κατασκευή με διπλό τοίχωμα: έχουν ένα εξωτερικό κάλυμμα και την εσωτερική σκηνή. Το εξωτερικό κάλυμμα είναι αδιάβροχο και η εσωτερική σκηνή είναι διαπνέον, έτσι μεταφέρεται η υγρασία στο εξωτερικό κάλυμμα.
Το ύφασμα της σκηνής μπορεί να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Denier (d): μετράει το βάρος του υφάσματος σε γραμμάρια ανά 1000 μέτρα μήκους. Για παράδειγμα, 60d σημαίνει το βάρος των 60 γραμμαρίων ανά 1000 μέτρα μήκους υλικού που χρησιμοποιήθηκε για το ύφασμα. Τα ελαφριά υφάσματα θα πρέπει να είναι στο 50d.
Αντοχή στο νερό (psi): μετρά το βάρος του νερού που μπορεί να ασκήσει πίεση σε μια τετραγωνική ίντσα του υφάσματος χωρίς διαρροές. Μετριέται σε λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα (psi). Ένα καλό κάλυμμα θα πρέπει να είναι 80 psi.
Χρώμα: το χρώμα του υφάσματος θα καθορίσει τι συνθήκες φωτισμού θα υπάρξουν μέσα στη σκηνή και πόσο καλά θα ξεχωρίζει η σκηνή σας στο περιβάλλον.
Μερικά συνήθη χαρακτηριστικά των καλυμμάτων της σκηνής:
Επίστρωση πολυουρεθάνης: Πρόκειται για επίστρωση πάνω στο ύφασμα της σκηνή για να γίνει πιο ανθεκτική και αδιάβροχη. Πολλαπλές επιστρώσεις καθορίζουν την προστιθέμενη προστασία, αλλά και το κόστος του επιπλέον βάρους.
Υλικά αδιαβροχοποίησης και διαπνοής: Το κάλυμμα της σκηνής χρησιμοποιεί ένα σύστημα στρωμάτων διαφορετικών υλικών για να σχηματίσει ένα ισχυρό και αδιάβροχο ύφασμα που αναπνέει παράλληλα. Τα πιο συνηθισμένα υλικά είναι αυτά: Gore Tex, Todd Text, Klimate, και Mem Brain.
Διάφανη μεμβράνη: είναι ένα διαφανές υλικό που χρησιμοποιείται για τα παράθυρα και τους φεγγίτες της σκηνής.
Εφαρμογή της σκηνής πάνω στο σκελετό
Υπάρχουν δύο τρόποι που εφαρμόζει η σκηνή πάνω στο σκελετό:
“Μανίκια”
Περνάτε τις μπανέλες μέσα από τα “μανίκια”. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ σταθερή αλλά σε συνθήκες αέρα ή βροχής είναι δύσκολο να περάσετε τις μπανέλες μέσα από τις τρύπες αυτές που τις λέμε και “μανίκια”.
Κουμπώματα-Clips
Η σκηνή έχει κλιπ που με αυτά εύκολα συνδέονται οι μπανέλες. Αυτή η μέθοδος κάνει το στήσιμο της σκηνής πολύ εύκολο σε σχέση με τα “μανίκια”.
Αρκετές σκηνές συνδυάζουν και τις δύο μεθόδους ώστε να συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των δύο παραπάνω.